<body><script type="text/javascript"> function setAttributeOnload(object, attribute, val) { if(window.addEventListener) { window.addEventListener('load', function(){ object[attribute] = val; }, false); } else { window.attachEvent('onload', function(){ object[attribute] = val; }); } } </script> <div id="navbar-iframe-container"></div> <script type="text/javascript" src="https://apis.google.com/js/plusone.js"></script> <script type="text/javascript"> gapi.load("gapi.iframes:gapi.iframes.style.bubble", function() { if (gapi.iframes && gapi.iframes.getContext) { gapi.iframes.getContext().openChild({ url: 'https://www.blogger.com/navbar.g?targetBlogID\07532934260\46blogName\75walk+on+wings,+tread+in+air\46publishMode\75PUBLISH_MODE_BLOGSPOT\46navbarType\75BLUE\46layoutType\75CLASSIC\46searchRoot\75http://comatosewithbraindamage.blogspot.com/search\46blogLocale\75en\46v\0752\46homepageUrl\75http://comatosewithbraindamage.blogspot.com/\46vt\75-754337643106987092', where: document.getElementById("navbar-iframe-container"), id: "navbar-iframe" }); } }); </script>

walk on wings, tread in air

HIGHLIGHTS

MY ONLINE BIZ

CLICK HERE

EPHYRA, TIMELESS BEAUTY


To purchase, kindly contact : aveo757@yahoo.com


FOOD

CLICK HERE

BEAUTY AND HEALTHCARE

CLICK HERE

FASHION
 

OOHMYBAGS
OTHERS
The End
November 29, 2010
..........................................................

THE END.







Sent by DiGi from my BlackBerry® Smartphone
posted by green apple @ 12:57 AM  
Newer›  ‹Older
Sorry
November 26, 2010



Semalam sepatutnya aku tido kat ward sebab nak jaga Rayyan.
Tapiiiiiiiiiiiiiiiiiiii kul 8.30pm aku balik.

Kali ni aku betul-betul takleh stay.

Ward yang dikhaskan untuk mak-mak tu bukanlah ward pun sebenarnya, dia macam dorm untuk mak stay kalau nak jaga anak sepanjang waktu.
Mula-mula dokter dah cakap 'You stay dari pagi sampai malam, then malam tu lepas bersihkan anak, you boleh la balik'.

Dengan bangganya aku cakap 'Eh, takpe. Saya tido sini'.

Sekaliiiiiiiiiiiiiiiiiiiii.

Series aku tak boleh tido kat ward dengan keadaan wardnya yang :

1. Kat situ lah katil, and kat situ jugaklah pantry dan tempat tengok tv (takde partition ye) untuk seramai 10-14 orang.

2. Katil aku betul-betul sebelah pantry, so boleh tahanlah bau-bauan dia.

3. TV asiklah on dengan masing-masing sibuk tengok cerita Indon la, citer Rosyam Nor la, bla bla bla....bising.

4. Paling bestttttt - shower satu, toilet satu.

5. Kau tengah sedap pump tetek, nanti kejap-kejap bangla masuk ambik sampah, lap aircond (aircond yang suam-suam kuku) and ambik laundry.


So, semalam aku buat rayuan kat En Wan ambikkkkk lah aku balik.
Susu aku terus tak keluar dok sini sebab stress.

Bila aku balik, mak-mak kat situ pandang semacam je as if aku taknak jaga anak. Nak pass kat dokter and nurse jagakan. Tiba-tiba rasa diri macam mak yang tak berguna sebab taknak jaga anak.

Aku bukan taknak jaga, aku jaga.
Cuma nak tido kat situ memang tak boleh.
Mungkin jugak aku troma duduk hospital 28 hari last month and untuk menido di hospital for a few more days adelah tak menrangsangkan susu tetek lansung.

Sorry Rayyan, mama cuma boleh datang morning sampai pukul 10mlm.
Malam, Rayyan tido and nurse tolong bagi susu ok?
Don't noty noty.






Mungkin aku yang mengada-ngada kot, orang lain boleh stay, aku tak boleh.
Or maybe I am just not a good mother :(

posted by green apple @ 12:06 PM  
Newer›  ‹Older
Tembam sudah
November 24, 2010



Dah tembam sikit pagi ni. Snap dari jauh sebab masa ni nurse ada kat tepi incubator so aku kena bajet patuhi undang-undang.


Ohhhhh...ko tido ye....


Kacau bleh??
Time ni aku sapu-sapu lotion kat tapak kaki dia. Bukan nak kasi lembut sebab kulit baby dah memang lembut, lainlah kulit aku kan. Saje je aku urut-urut dia kasik geli.


Mata sudah bukak sketttttttt...


Cakkkk???!!


posted by green apple @ 3:01 PM  
Newer›  ‹Older
Hitam itu dominan, putih itu resesif
November 23, 2010
Aku tau la aku tak berapa nak putih. Tapi tak payah la ko nak tanya soklan 'Anak ke?' bila dah terang-terang aku tengah usap Rayyan. Sial palis sangat la okkkkkk. Sah-sahla kat NICU tu cuma makbapak je boleh masuk. Apa ke lanch la...

Tapi takpe.
Takpeeeee.
Setidak-tidaknya ada la sikit peningkatan dari segi tona warna kan?

Mak itam.
Anak pertama cerah sikit dari mak.
Anak kedua cerah sikit dari anak pertama.

Ok whatttttt.

Rayyan pulak nampak cam tinggi. Nurse-nurse pun kata dia panjang. Sebab kalau nak compare dengan baby lain, yang lain tu tembam-tembam jugak muka, tangan berketak-ketak padahal berat sama je ngan anak aku. Tapi anak aku tak berapa debab. Sekali lagi mak-mak kat situ tanya 'Makbapak kecik je, anak macam tinggi'.

Ha, tu nak mengata aku memantek ngan orang lain la tu??

See the color kulit la okkkkk.
Ko tak nampak tu kulit ambik aku punya, mata aku punya, hidung En Wan punya, kote pun sama cam En Wan, apa lagi bokti???

Camne aku nak hadap mak-mak begini sok kalau aku dok spital balik?

Oh yes lupa nak story.
Masa aku bersalin tu hari ada la visitor katil depan aku ni. Yang dia visit tu kaum klorga dia kot. Budak tu bersalin normal. So aku dengar la yang budak ni cakap (walaupun slow aku tetap boleh dengar okkkk) yang aku bersalin bedah.

Kemain lagi makcik tu 'Alahhh, bersalin bedah ni serupa tak bersalin, sebab dia tak rasa sakit bersalin camne'.

Wah wah wahhh auntyyyyyy.
Kemain lagi buat teori. Meh sini perut aku toreh sikit. Aku tak bedah, aku nak toreh sikittttttt je try tengok ko menggelepar ke tak.

Sesedap anak tekak je kata bersalin bedah tak sakit. Memang la tak rasa sakit meneran, tapi aku rasa sakitnya selepas bersalin tu. Tak sama ke?
At least saya lepas beranak boleh terus beromen makcikkkk, sikit tak terjejas. Anak makcik boleh kahhhhh???
(fuhhh, seb baik la ada nifas, kalau tak memang sah guna terus nih)

Aku tengok anak dia menahan sakit 10jam tapi lepas bersalin elok je boleh duduk terlentang mengiring bagai. Aku??? Boleh la terlentang, tapi nak bangun kena tunggu orang bangunkan. Kalau tak, terlentang la aku kat situ tak bangun-bangun.

Tapi itu duluuuu, suatu ketika dulu. Lepas seminggu aku dah ok. Jangankan kata posisi mengiring, apa posisi pun boleh. Eh.


Sent by DiGi from my BlackBerry® Smartphone

posted by green apple @ 5:26 PM  
Newer›  ‹Older
Bersedia untuk ke hospital balik




Thanks to ANONYMOUS.

Sorry to tukang mekap (akak lupa nama ko dik sbb akak update dari BB ni, malas nak view blog), sebab akak just cut and paste apa ko tulis tanpa menyemak grammar. Sorry again.



Oh, btw Rayyan dah 1.57kg. Alhamdulillah...

Nurse dah suruh aku standby untuk tido hospital this week. Kalau Rabu ni berat dia exceed 1.6kg, maka berangkat la aku ke NICU.

Terpaksa la aku berlakon jadi wanita-wanita normal berpantang dengan kain batik lepas, berpilis, berstokin dan berjaket segala. Yang best tu jiran sebelah katil masa aku tersadai tu ari pun sama-sama anak ada kat NICU, maka ada lah teman aku nak bergossip.

Harap-harap Rayyan cepatlah membesar, cukup 1.8kg dapatlah bawak balik. Tak sabar rasanya nak hidup normal balik macam dulu (dalam pada tak normal tu dah sampai Jusco Bukit Tinggi dah aku).

Pstt pssstttt!
Berat aku dah turun dari 59kg ke 51.7kg today.
Huahhuahauahuahuahauahauah.
Riak! Riak!
Tapi belum boleh masuk lagi ke denim skirt aku dulu, masih tersangkut kat peha.
Another 5kg to go..

Aku rasa memang betulla la teori memerah susu boleh kuruskan badan. Kepada sesiapa yang rasa terpedaya dengan bermacam-macam produk kuruskan badan tapi badan still boyak lagi, apakata korang beranak dulu pastu breasfeed, KONFEMMMMMM selimmmmm (agaknya laaa..).


Sent by DiGi from my BlackBerry® Smartphone


From: Anonymous <noreply-comment@blogger.com>
Date: Mon, 22 Nov 2010 22:23:57 -0800 (PST)
To: <aveo757@yahoo.com>
Subject: [walk on wings, tread in air] New comment on The Art of Making Up :).

Anonymous has left a new comment on your post "The Art of Making Up :)":

Please book your seats now.

NOT
Please book your sit now.


sekadar berkongsi.

Publish
Delete
Mark as spam

Moderate comments for this blog.

Posted by Anonymous to walk on wings, tread in air at 2:23 PM
posted by green apple @ 2:52 PM  
Newer›  ‹Older
The Art of Making Up :)
November 22, 2010




Make-up Class

For those who are looking for make-up class, Beauty of Bridals will be conducting a make-up course on this coming December 2010.

Please book your sit now.

There will be some door gifts and make-up contest, so mystery gift will be given at the end of the class.

Contact her now!

http://beautyofbridals.blogspot.com
email : misnana26@gmail.com

posted by green apple @ 11:17 AM  
Newer›  ‹Older
Usaha tangga kejayaan
November 20, 2010

80ml sebelah tetek dalam hanya 20 minit!!!

Saya boleh!!!


Sent by DiGi from my BlackBerry® Smartphone
posted by green apple @ 12:41 PM  
Newer›  ‹Older
Sepatutnya minggu ni aku bersalin
November 18, 2010
Gambar-gambar di sini adalah sebelum saya bertudung



Bukak laptop tadi terpandangkan desktop calendar - tarikh sepatutnya bersalin, 20/11/2010.

Macam-macam tarikh aku dapat.

Memula dulu 1/1/11.
Pastu bila GP aku cakap aku kena operate, tukar ke 24/12/10.
Pastu bila aku kena warded on 10/10/10, diorang predict in 48 hours aku kena sembelih. Tapi tak jugakkk, tersadai gak 28 hari kat spital.
Last-last 3/11/2010.
By the way, Redza lahir 3/9/2004.
Rupanya adik nak share tarikh ngan abang :)
Yang paling best kan, sepanjang 28 hari aku dok spital tu, katil aku adelah bernombor 3.



Dari kat spital lagi aku dah bajet, tahun ni catat sejarah aku merasa beraya bersama dokter and nurse dalam ward. Tapi Tuhan punya perancangan lagi hebat kan? Dia kasik jugak aku beraya kat rumah. Ko nak sangat beraya kan, ha ambikkk. Kau je la yang keluar spital tapiiiiiiiiiii anak kau duk dalam ward lagi.

Sedih okkkkkkkk.

Sedih sampai lupa nak salam raya ngan En Wan.
Alah takpelah...dosa aku ngan dia tak berapa banyak sangat.
Wakakaka.

Pagi raya kat rumah sendiri je, mak mertua aku masak nasik minyak. Adik-beradik En Wan datang kumpul pastu aku pun keluar la jumpa Rayyan.
Paling best, aku dah boleh sarung baju kurung raya 2 tahun lepas!!
Tetiba rasa riak.
Padahal baju kurung je, sah-sah la muat kan.
Cuba kebaya tengokkkkkkkk????

Gamba dispoilkan oleh Redza kerana member bengang apesal balik-balik nak kena datang hospital???
Dia still tak paham lagi yang dia dah ada adik. Maklom le, dia belum dapat tengok adik dia lagi. Puas aku tunjuk gamba Rayyan pun dia tak paham-paham jugak.

Redza : Kenapa asik nak kena pegi hospital?

Aku : Mama nak tengok adik. Adik nak susu.

Redza : Semua asik nak tengok adik aje. Redza tak suka adik!! Redza taknak jadi abang!

Aku : Kau dah jadik dah punnnnnn.

Malas aku nak layan.





Rayyan dah bukak mata sebesar-besarnya.

Masa aku sampai tu, dia terkebil-kebil sorang-sorang dalam inkubator.
Sedihnya aku tengok.
Walaupun dia tak tau semalam hari raya, tapi sepatutnya waktu-waktu macam ni dia ada kat rumah dengan famili dia. Ini tak. Sorang-sorang kat hospital. Mak bapak sedap-sedap mentekedarah rendang.

Menangis aku tengok dia.
Bukan menangis sebab dia sakit ke apa ke.
Cuma aku rasa sedih tengok dia dah terjaga, tapi takde orang nak agah-agah and main dengan dia. Cuba kalau aku tak datang semalam?? Mesti dia terkebil-kebil sampai tertido balik. Sumpah aku tak sabar nak tunggu hospital call suruh aku start jaga Rayyan.

Cepatlah 1.6kg Rayyan, mama tak sabar nak tido hospital dengan Rayyan :(.




Sape kata berpantang takleh makan juadah raya???
Kau nampak ini?????????

Ini makanan kat rumah Mak Aji.
Aku belasah rendang paru, ayam goreng berempah, lontong, lodeh, agar-agar santan gula melaka siap pakej ngan nasik minyak lagi.
Nak sangat susu aku pekat kan? Meh sini aku belasah semua.

Pastu nak balik rumah, singgah McD beli vanilla shake ngan fries pulak.
Kalau tak pekat-pekat gak susu aku tak tau la nak kata apa.


Malam semalam kuar carik burger. Tapi mana la ada orang nak jual. Lupa lak semalam hari raya. Round punya round, nampak stall Mat Salai.

First time try ni.



Ini contoh burger Mat Salai yang normal. En Wan punya. Sumpah aku tak reti makan burger berlendir macam ni.

Roti dia macam roti lembut gitu, aku pun lupa nak tanya apa tajuk roti ni.
Tapi daging dia best gak, dia marinate dalam kuah black pepper.



Ini contoh burger Mat Salai yang terencat.
Aku kalau makan benda iras-iras burger memang pantang letak mayonese, sos or ketchup.
Biar kering.
Aku tak suka benda basah ber-contact dengan roti, nanti roti tu jadik lembab-lembab. Eiii geli!!
Hahahaha.

posted by green apple @ 1:17 PM  
Newer›  ‹Older
Perah
November 16, 2010



Susu Diana.

Tidak boleh didapati di mana-mana pasaraya.


Dalam waktu berpantang ni (pantang lah sangattttt), selain dari working from home, aku juga telah menjadi pemerah tetek sepenuh masa. Since dokter kata Rayyan skarang dah minum 22ml every 3 hours, so setiap 3 jam, aku akan pump milk. Disebabkan tetek kejap-kejap nak kena pump, letih la pulak pakai manual pump. Naik urat-urat lengan aku. So, 2 hari lepas, aku telah berjaya membeli breast pump yang ketiga. Hahahaha. Beli pump je lebih, susunya tak jugak banyak keluar.

Aku : Bang, Di rasa susu Di ni memang lepas 2 minggu je kering la. Sama macam time Redza dulu. Dah makan lobak putih, pil pun, tetap susu kuar sikit skarang.

En Wan : Tersumbat kot.

Aku : Tersumbat apa nya, hari-hari pump.

En Wan : (suara series). Abang rasa dah sampai masanya khidmat suami digunakan.

Aku : Huh????

En Wan : Khidmat sedut untuk clearkan saluran kat breast tu kot-kot tersumbat.

(pastu gelak-gelak. Nak je aku boh penampa).


Tapi memang inilah rutin aku now. Every 3 hours, aku akan pasang lagu or tengok cerita yang best-best untuk menenangkan kepala otak so that susu boleh keluar dengan lancar. So far dalam masa 10-15minit, aku can pump keluar 40ml susu. Ok la kan?
Sehari kena lebih dari 150ml susu.

Tapi kan ada perasaan yang tak best bila tengah perah susu. Tak tau la kalau aku je yang rasa tak best macam ni. Everytime aku tengah perah susu, bila lama-lama sikit kan mesti aku rasa macam geli. Sebab cara pump tu suck tetek aku sangat rakus tak seperti selalunya. Terasa tetek ini bagai disuck oleh lelaki lain.
Hahahahhaha.



Ini masa lepas balik dari jumpa Rayyan Sabtu lepas, terus singgah Old Town pekena nasik lemak rendang ayam. Ni semua nurse tu punya pasal cakap susu aku cair, so dia suruh aku makan banyak sikit so that susu jadi pekat. Aku tengah usaha nak slimkan badan, ko lagi suruh aku mentekedarah banyak-banyak. Tapi takpelah, anak punya pasal, aku makan jugak (padahal memang kuat makan punnnn).

Skarang ni dah ada baby terpaksa juggle time between aktiviti kat rumah and keje. Dulu time beranak Redza tak busy sangat sebab masa tu masih makan gaji ngan orang, so aku just fokus kat keje aku. Time confinement takyah kisah pasal keje sebab sah-sah keje aku kat opis ada orang ambik alih. Now terpaksa la kan bahagikan masa, dah nama pun keje sendiri, kalau aku tak sama naik uruskan, memang lingkup la jawabnya. Jadi waktu-waktu begini lah sesuai untuk check-check dokumen sambil makan. Kalau dah sampai rumah kang, dah sibuk nak jaga Redza, mana nak memerah breast untuk anak dan breast juga sibuk diperah oleh suami. Eh.

Oh yes. Ramai yang tanya aku ni berpantang ke tak, sebab nampak macam tak pantang je.

Jawapannya adelah aku sendiri tak tau aku nak pantang apa. Apa yang nak dipantangkan sebenarnya? Nak suruh aku berpantang dari beromen memang aku ikut walaupun aku boleh je nak on bebila sebab bahagian bawah tak terjejas lansung tapi janganlah gelojoh sebegitu rupaaaaaaa. Bawak-bawaklah bertenang.


Ini adelah contoh pakaian berpantang aku.


1. Pakai bedak sejuk?
Done.

2. Pakai pilis?
Done.

3. Pakai lotion param?
Done.

4. Pakai bengkung?
Done.

5. Pakai stokin?
Done.

Tapi sorry la ye. Nama aku nak pakai kain batik ni, mintak mahap.
Rimas la berkain-kain segala.
Berkuap je celah kangkang aku bila pakai kain batik, nak pulak bila dah letak param segala, dia punya panas tu satu macam sampai tak boleh nak berlaga peha dengan peha. Rasa nak terbakar kulit.

Mak Aji kata memang itulah fungsinya pun, nak bagi berpeluh.
Alaaaaah, kalau takat nak bagi aku kuar berpeluh takyah suruh aku berkain batik berlengan panjang bersweater segala, ko kasik aku beromen je sudah. Toksah kata bermandi peluh, terus sihat walafiat aku. Boleh?

Kalau bab makan memang aku tak pantang lansung. Pantang tengok makanan lagi ada. Semua aku bedal. Kalau ikut petua orang dulu-dulu memang banyak yang takleh makan, tapi time aku blaja nutrition dulu, lecturer aku cakap takde istilah pantang makan itu ini untuk orang baru bersalin. Jadiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiii, aku pun membelasah semua. Asal jangan cirit sudahhh. So far alhamdulillah ok.


My little Rayyan, tido menganga macam abang dia jugak.


Ni gamba semalam.
Mak bapak pegi jenguk anak pun dah nak kul 10pm. Ni semua En Wan punya pasal la, lambat sangat kuar opis. Sian anak aku, terpaksa minum susu formula dulu sebab stok susu mak lambat sampai. Tapi dia bukak mata bila dengar suara aku :).

Lasak jugak Rayyan ni tido. Baby lain aku tengok elok je terletak dalam tupperware tu, dia takkk. Sebelah kaki terkangkang, sebelah lagi terjuntai keluar.

Berat pun dah start naik. Memula hari tu kuar 1.34kg, pastu dokter bagi dia puasa, turun ke less than 1.2kg. Time tu kurus kedengking je anak aku, tak sampai hati tengok tulang-tulang rangka semua nampak. But semalam, dah naik balik ke 1.32kg. Alhamdulillah. Dokter cakap he's doing well, so far susu aku ok, dia tak muntah pun. Susu formula pun dia boleh terima. Now, tengah tunggu membesar sampai 1.6kg before dorang transfer dia ke babycot. Time tu aku akan sepenuh masa duduk kat spital jaga dia.



Semalam aku selsema, so wajib pakai mask.





Ingat lagi tak entry aku pasal popia nestum?

Semalam, si Fara yang jual popia ni poskan aku sekilo. Dia nak bagi aku rasa katanya.
Rasa okkkk. Rasa.

Macam tau-tau je aku kuat menteke, sampai sekilo dia bagi aku rasa.
Tu baru rasa, belum nak bagi aku makan sampai kenyang lagi.
But seriesly, best pulak popia nestum ni.
Takde la manis, just nice nak kunyah-kunyah.
Pagi tadi pun aku breakfast makan ni.
Tima kasih ye dik :)

posted by green apple @ 12:03 PM  
Newer›  ‹Older
MLM
November 15, 2010



Issue ni memang dah lama cuma kali ni menatang haram jadah ni betul-betul dah tekan red button aku.

Kalau nak ikutkan, banyak dah pengalaman aku dengan sedara-mara and bekas sahabat-handai yang terjebak dengan MLM ni. Memula tu bila aku tau dorang join MLM, aku tak kisah sangat. Sukati ko la nak berbisnes kot mana pun, usaha kau, duit kau. Bab hukum-hakam MLM ni aku tak tau sangat, so aku taknak bincangkan kat sini.

Tapi lama-kelamaan, aku naik menyampah dengan dorang yang join MLM ni.
Aku rasa slowly, MLM ni membuatkan dorang jadi hilang common sense.

Contohnya, sedara aku yang datang ke rumah konon nak melawat aku bersalin.
Aku ni tak tau cerita yang dia join MLM. Kalau aku tau tujuan sebenar dia nak berbisnes, memang siang-siang aku mangga gate dengan rantai kapal.

Datang bertanya khabar aku cuma 3-4 minit, tapi bagi lecture pasal produk sampai 3-4 jam. Makin naik blood pressure aku hadap dorang laki bini. Sama naik laki bini mempromote barang. Dan-dan semua barang yang dia jual tu sesuai untuk wanita lepas bersalin, boleh ubat penyakit darah tinggi la apa la, makan jamu tak baik untuk jangka masa panjang la...musibat.

Selagi kitorang tak beli at least sebotol, selagi tu macam ada gam kat pantat sorang-sorang, taknak balik-balik! Aku rasa dorang yang join MLM ni memang dalam kepala ada tagline 'JANGAN BALIK SELAGI TAK JUAL'.

Tolong ada common sense boleh tak?
Kau datang rumah orang yang baru 10 hari berpantang, kau takde otak ke nak pikir pompuan ni nak berehat ke apa ke, anak dia ni ada kat spital kot aku nak keluar jumpa anak aku ke. Ni tak. Selagi aku tak beli selagi tu dia dok hulur-tarik-hulur-tarik botol produk dia. Kang kalau aku bengang aku jotos botol tu kat anak tekak kau kang!

Orang kalau berbisnes, bukan saje kena pandai cakap okkk.
Kena pandai guna otak jugak.
Patutnya kau boleh bajet sesuai ke tak nak promote barang dalam keadaan aku tengah berpantang baru 10 hari (padahal aku dah berjalan sampai IOI Mall dah). Kalau dah sampai 3-4 jam ko berbuih mulut bercakap tapi aku nampak macam takde gaya berminat ngan produk kau tu, blah je la. Takyah la nak paksa-paksa. Sukati aku la nak makan jamu ke, nak makan eskrim ke, kau pedulik apa?

Ada jugak sedara aku yang tak kira tempat nak menjual.
Time beraya pun dia usung katalog, time kenduri arwah pun bawah sample produk, sampaikan aku buat open house pun dia standby bawak flyers, boleh?

Eh tolong ada common sense boleh takkkkkkkkkkk???
Kot ye pun nak hit monthly target, boleh tak jangan kacau majlis aku sampai tetamu yang datang pun takut nak stay lama-lama sebab nak larikan diri dari kau?

Macam En Wan kan, sampai skang dia takut nak ajak some of kawan-kawan dia datang rumah sebab dah banyak kali terkena dengan member-member yang takde otak, datang rumah orang atas alasan 'lepak-lepak' padahal nak ber-MLM. Dah menjual tu menjual je la, ni tak. Siap paksa-paksa beli lagi. Like wadehel?
Kau nak datang lepak kan? So sila lepak.
Habis lepak sila brambos.

Lagi satu, kebanyakkan (yang rasa-rasa dia bukan tergolong dalam "kebanyakkan" ni takyah la nak sentap ngan aku ye?) yang ber-MLM ni cakap macam pundek.
Ada member aku dulu dia jual air yang boleh tentukan samada kita ada penyakit dalaman ke tak. Kalau kau minum air tu rasa payau, maknanya badan kau sihat, takde apa-apa penyakit selain dari masalah haid tak teratur. Kalau kau rasa pahit (contoh) ko ada masalah jantung. Something like that la.

Tapi kan, before dia bagi ko minum air tu dia dah tanya ko macam-macam if ko ada penyakit ke tak. So this kawan aku try minum. Kawan aku ni memang ada history penyakit jantung and this musibat tau kawan aku pernah operate jantung.
Mati-mati dia kata "Konfem kau akan rasa air ni pahit!".
Bila kawan aku kata dia tak rasa apa-apa, dia leh kata kawan aku munafik sebab tak bercakap benar.
What the fakkkkkkkkkk!

Sebab tu aku cakap SOME of them yang join MLM ni lama-kelamaan dorang macam dah tak boleh guna otak dengan betul. Dah tak boleh nak pikir if tindakan dorang tu sesuai dengan masa dan keadaan ke tak, janji JUAL!

Aku tau la itu periuk nasi kau.
Siapa usaha lebih, dapat lebih.
Tapi kalau cara kau berusaha tu menyakitkan hati orang, jadi bahan umpatan and ketidakpuasan hati orang sampai tujuhblas tahun, ko rasa ko boleh pergi jauh ke?


posted by green apple @ 4:12 PM  
Newer›  ‹Older
Protection



En Wan : Ni camne sok ni, nak guna protection apa?

Aku : Biological clock.

En Wan : Boleh caya ke?

Aku : Abis yang selama 6 tahun ni abang rasa-rasa abang ada guna protection ke?

En Wan : Takde.

Aku : Ha, tau pun. Dah tu?

En Wan : Di pakai la yang macam tiub masuk kat bawah tu.

Aku : Ehhhh, apehal orang lak yang kena? Abis abang guna apa lak?

En Wan : Tak biasa la kondom-kondom ni. Tak selesa.

Aku : Tak biasa, tapi tau pulak tak selesa?
(masa ni aku dah gelak-gelak dah).

En Wan : (gelakkan diri sendiri sebab kantoi). Ala, biar la Di. Takyah la guna apa-apa. Kita adjust sendiri je la. Lagipun abang rasa kalau ada rezeki, abang nak cukupkan korum.

Aku : Apabendanya?

En Wan : Cukupkan korum jadi Otromen Tiga. Sekarang ni baru Otromen Dua.



See???

Tak payah tunggu 40 hari.
Baru 12 hari berpantang dia dah plan nak suruh aku beranak lagi.


NO WAY!!!!!

posted by green apple @ 10:23 AM  
Newer›  ‹Older
Jangan takut...
November 12, 2010
Ramai yang hantar email tanya aku hospital kerajaan mana satu yang aku masuk sampai begitu hazab sekali aku dikejekan.
(Takde la hazab sangatttttt, hazab lagi aku dikejekan dengan bibik aku yang lama).

Jawapannya adelahhhhhhhhhhh....sori la aku nak bagitau.
Pada yang dah tau tu, tau la. Yang tak tau tu, tak payah la kot ambik tau.

Jangan salah faham dengan entry aku pasal bersalin that day. Tujuan aku bukan nak menakutkan korang so that korang serbu private hospital je. NO!

Perlu diingatkan, kat mana pun korang bersalin, samada kat hospital kerajaan ataupun hospital swasta mahupun dalam toilet awam seklipun, SAKIT BERSALIN TETAP SAMA. (Camana la ada orang boleh selamba tapir beranak celah semak, dalam toilet, tepi longkang. Anak korang ni keluar kot celah mana yang korang selamba beranak merata-rata??)

Sakit beranak memang takleh elak. So takde pekdahnya nak beranak hanya kat private hospital. Cuma kelebihan hospital swasta ni selalunya, kita dilayan dengan baik. Apa tak baiknya kannn..tunggu aje la time nak discharge sok. Dia charge ko baikkkkkk punya. Jadi, apabila dilayan dengan baik, secara tak lansung sakit yang ditanggung tu kurang la sikit. Eleh, ni semua psikologi je.

Contoh kalau laki kau cakap 'Siap cepat, kita makan kat luar. Lagi 5 minit abang sampai'. Tragisnya, kau tunggu sampai 5 jam dia tak sampai-sampai gak. Berbulu tak???

Tapi kalau selepas 5 jam dia sampai dengan berbekalkan teddy bear yang sedang memeluk coklat Ferrero Roche, mungkin hati ko takdelah rabak sangat, tol tak?

Sama la kekdahnya dengan dok hospital ni.

Dah la kau sakit meneran macam nak tertanggal bontot, pastu nurse marah-marah mesti ko lagi stress kan? Bila ko rasa stress maka secara otomatik ko akan rasa serik. Bila rasa serik, kepala kau terus blacklist mana-mana hospital kerajaan sampai mati taknak pegi dah.

Macam hospital yang aku duduk tu, nak kata pengalaman aku tu teruk sangat, takde la kot kalau nak dibandingkan dengan jiran katil sebelah yang pepek kena seluk dengan lengan dokter sampai rabak uri. Itu lagi azab tahap neraka okkkk.

Pastu ada jiran sebelah katil lagi sorang cerita dokter pelatih jahit pepek dia berkali-kali, asal jahit je koyak balik, jahit je koyak balik atas alasan kulit pesakit macam taufufa, senang koyak. Maka menahan sakit je la pesakit tu kena jahit berlapis-lapis.

Rata-rata dorang yang lepas bersalin, semua kata serik nak beranak lagi. Padahal bukan serik menahan sakit beranak tapi serik dengan proses yang dorang lalui sebelum, semasa and selepas beranak tu.

Mana ada istilah serik beranak beb? Aku ni pakkal la payah nak mengandung, payah nak beranak, kalau senang beranak mau anak aku tigablas dah skang.

Ni pun aku tengah nak pikir apa kekdah aku nak guna nak mengelakkan dari mengandung lagi. Sebabnya dokter memang dah warn aku kalau boleh jangan mengandung sebab konfem dapat balik PE ni.

Masa aku bersalin kat private dulu pun sakit bersalinnya sama jugak. Cuma bezanya private hospital ni prosedur dia cepat. Dia takde masa nak buat segala mak nenek monitoring ni sebab diorang bisnes. Bila bisnes, decision takleh lambat. Sebab dia taknak simpan kau lama-lama kat situ sampai jadi tukun, kalau boleh dia nak ko brambos lekas so that cepat sket dia boleh claim kau dan orang lain boleh duduk kat katil kau pulak.

Lagipun private hospital ni treatment dia agak kaw sikit. Contohnya, masa kat spital kerajaan hari tu even blood pressure aku tak turun-turun, dorang still sumbat aku pil yang sama. So blood pressure tu ambik masa nak turun. Time aku warded kat UMRA hari tu, sekali dia sumbat aku Labetelol tak jalan, dia bagi ubat lain pulak. Terus berdesup turun blood pressure aku. Tapi siap la bil dia kan. Hehe.

Jadi, aku rasa fair la jugak bila hospital kerajaan tahan aku 28 hari dengan monitor manjang, pastu bagi ubat yang tak berapa nak efektif untuk jangka masa singkat (ambik masa lama baru ok), ubat bius sakit gila, makanan cam hampeh TETAPI at the end, aku balik dengan bil RM2310.00 sahaja :).

Gembira tak??
Gembira okkkk.
Hahahhaha.
Walaupun menanggung sakit pinggang and tulang belakang.

Tapi tu tak termasuk bil anak la. Anak aku dah kuar sok aku bagitau berapa bil dia eh?

Aku rasa kenapa hospital kerajaan ambik risiko tahan pesakit tapi tak bagi ubat yang kaw (lebih kepada monitoring je) adelah kerana diorang taknak bagi pesakit too much drugs. Itu pendapat aku la. Sebab-sebab lain aku tak tau.

So....pada yang takut nak bersalin kat hospital kerajaan, ko ada pilihan.

Samada ko nak murah tapi ko kena tahan macam-macam 'penyakit' OR ko bayar mahal tapi ko kurang dapat 'penyakit'.

Aku dah rasa dua-dua.

Sent by DiGi from my BlackBerry® Smartphone

posted by green apple @ 3:16 PM  
Newer›  ‹Older
Nama adik saya kelakar
November 11, 2010



Redza : Nama adik Ija telakar (kelakar)...

Aku : Nape telakar pulak?

Redza : Ye la...nama dia LION. (Rayyan)

posted by green apple @ 4:45 PM  
Newer›  ‹Older
Popia Nestum



Ini bukan sempena nak sambut raya haji okkkk. Tapi ni untuk makan hari-hari.


Siapa nak beli Popia Nestum (kulit popia digaul dgn nestum), please contact Ms Fara at 012-2265570 atau email dia at kelisalari@yahoo.com

Sekilo : RM25.00
Pos laju : RM8.00




Macam sedap kan?

posted by green apple @ 1:46 PM  
Newer›  ‹Older
Bungkus
November 10, 2010
Gambar-gambar di sini adalah sebelum saya bertudung




Hasil keje tangan Mak Aji.

Takleh update panjang-panjang.

Masa untuk memerah susu.


Sekian.


p/s : dah macam hape je muka aku skarang banding ngan pic profile sebelah.

posted by green apple @ 10:36 AM  
Newer›  ‹Older
Torture
November 09, 2010
Gambar-gambar di sini adalah sebelum saya bertudung


Alhamdulillah, akhirnya aku berjaya menjejakkan kaki ke rumah sendiri semula Ahad lepas. Sempatlah berpantang kat rumah Mak Aji selama sehari.
Itupun dah macam-macam dia sumbat kat mulut aku.
Seb baik aku takleh pakai barut lagi, kalau tak, mesti sekarang aku dah macam hantu bungkus dengan badan berbarut, dengan muka bertempek bedak sejuk, dahi berpilis, bau badan aku dah macam bau rempah sup bunjut Adabi okkk.

Tapi yang best tu sebab aku ni hitam, so bila pakai bedak sejuk tu macam berseri-seri je kulit. En Wan pun cakap 'Di nampak cantik pulak pakai bedak sejuk' (read : alangkah baiknya jika Di putih begini).

Yeah riteee!!!

Sabtu lepas, aku a bit stress sebab susu badan belum keluar banyak sangat.
Siap En Wan belikan breast pump sampai 2 kali sebab aku cakap pump tu rosak. Padahal tetek aku yang bermasalah nak keluarkan susu. Perah sejam baru dapat 10ml. Mana tak hangin kan? Dah la manual pump, nak memerah tu satu hal lenguh sampai naik urat-urat lengan aku segala. Alih-alih dapat 10ml je. Tapi aku pump jugak la dalam keadaan bengang-bengang pun. Mak Aji kata macamana la tetek kau nak keluar susu kalau asik stress. Jadi, aku memerah susu sambil melayan Batu Belah Batu Bertangkup.

Makin stress dowhhhhh aku tengok citer ni. Nak je aku lempang mak si Pekan. Dengan anak sendiri pun nak berebut telor. Pasal telor sebijik pun nak bunuh-bunuh diri. Lagi mental okkk orang zaman dulu.

Aku sampai terpikir camne nak buat polis report :

"Bagaimanakah mangsa ini mati?"

"Bunuh diri, Inspektor"

"Motif bunuh diri?"

"Berebut telor".

Bodo.


Mak Aji suruh aku sikat tetek biar kasik susu keluar. Tapi tak keluar-keluar jugak. Dia suruh aku picit-picit tetek kasik hilangkan bengkak biar susu turun, punnnnnnnnn tak turun-turun gak susu. Tetek dah makin besar macam buah binjai. Sampai demam-demam sebab bengkak. Nak je aku upah orang ramaskan tetek aku biar susu keluar.

Sampaikan malam Sabtu tu aku bentan.
Mak Aji kata bentan sebab bengkak susu.
Malam tu aku menggigil-gigil, pastu berpeluh sampai basah baju tido.
En Wan selimutkan aku 2 kali siap peluk aku kuat-kuat pun aku still menggigil lagi.
Aku memang ingat dah habis nyawa dah malam tu sebab aku sesak nafas segala.

Malam kelmarin pun sama.
Nak ke toilet kena En Wan papah. Dah macam orang tua terbongkok-bongkok nak berjalan.
Dia punya sakit tu sampai tangkap kat pinggang, tulang belakang. Ko nak duduk kat toilet tu pun kena susun bontot dulu, takleh duduk main henyak macam tu je. Memang azab betul.


Esoknya bermulalah torture dari Mak Aji.
Ini adelah jus lobak putih + green apple.

Sape penah makan lobak putih?
Yang penah makan tu tau la rasa dia 'sedap' macamana kan?
But tu yang dah dimasak okkk.
Yang Mak Aji sumbat kat aku ni adelah FRESH LOBAK PUTIH.
Dia punya rasa gila maung!!
Aku tak tau nak describe how rasa maung tu. Tapi pedih gila kat tekak.
Tu cara-cara dah blend dengan green apple.

Tapiiiiiii lepas tu air susu kau jadik macam air terjun.
Ko boleh rasa susu tu turun mendadak-dadak. Cepat-cepat aku pump.
Now kan, dalam masa setengah jam aku leh dapat 2oz = 60ml.

Jadi pada ibu-ibu di luar sana yang ada masalah kurang susu, sila la dapatkan lobak putih di pasaraya berdekatan. Boleh campur dengan epal or orange untuk kurangkan rasa maung dia.

Memang segelas tu je la aku minum.
Tak berani nak minum lagi. Cara-cara segelas pun tetek aku dah membuak dengan susu, kalau minum lagi segelas, terus tumbuh lagi satu tetek agaknya.



Ini torture ihsan dari makcik aku.
Wah wah wahhhh..mereka-mereka ini sangat bersatu hati kalau part mentorture orang yang sedang berpantang.

Yang ni namanya bubur nasik + quacker oat + daging + rempah ratus yang aku tak tau apa nama dia.

Walaupun ianya sedap, tapi aku sebenarnya adelah payah nak menelan oat. Macam benyek-benyek sket rasa dia like bluekkkkkkkk. Tapi, disebabkan nak sihat, aku telan jugak. Pastu makcik aku suruh aku telan satu sudu makan minyak zaitun everyday. Ni untuk pulihkan hati. Sebab aku kan dapat pre-eclampsia that day kan, so dokter kata ada kemungkinan dia akan effect kat liver and kidney aku. Jadi aku akan CUBA (tak janji okkkk) makan minyak zaitun ni. *sigh*


Ini takdela torture, sebab yang ni sedap.
Carrot + orange.

Mak Aji siap bawak nasik atas pastu berdiri kat sebelah tunggu aku habiskan air ciptaan dia ni. Sister hospital pun tak buat aku macam ni okkkkk. Sebab tu aku cakap Mak Aji ni kalau jadi nurse, memang lapang ward. Takde sape nak tinggal lama-lama. Mesti semua patient ambik force discharge. Wakakkakaka.

Minuman ni Mak Aji kata dia akan hidangkan kat aku every morning supaya lawas penyahtinjaan. Dia cakap biar senang aku nak buang air takyah meneran-neran nanti jahitan aku terbukak pulak.

Ekzejeret okkk. Ada ke meneran sampai terbukak jahitan bagai?



Ok, sape yang nak bersalin kat UMRA Medical Centre, ni contoh bilik dia.
Ni actually single room tapi ada dua katil untuk laki korang temankan.
Haruslah dua katil okkk, takkan nak sediakan katil kelamin pulak.
Kang lain jadiknya.

UMRA stands for UMMUL and RAFI.
Ni jugak lah dokter yang lahirkan Redza (click Redza utk link) 6 tahun lepas. Tapi masa tu both of them still kat SALAM Medical Centre. The best gynae yang aku pernah jumpa so far.

Ahad lepas, aku kena buat blood pressure checkup.
Sekali blood pressure 180/120 perginya. Hambikkkkkkk.
Dokter tanya aku pikir apa yang sampai stress macam ni sekali?
Laaaa, nak pikir amendenya. Takde pikir apa pun. Cuma ada la pikir pasal Rayyan tinggal kat NICU tapi takde la sampai stress sangat.
So, dokter suruh aku rehat kat ward dalam 5 jam, every half an hour dia check BP.
Mula-mula bagi Labetelol (entah betul ke tak aku eja ni). Tak turun gak.
Bagi lagi sebijik.
Pun tak turun gak.
Last-last dia bagi ubat HPT yang kuat sikit, ntah apa nama dia. Baru la turun.

Aku dah macam tak kuasa nak pikir apesal darah aku turun naik.
Banyak lagi benda aku nak buat.




Semalam, gi hantar susu Rayyan.
Masuk je pintu NICU, aku check status Rayyan.
Alhamdulillah, Rayyan dah beralih ke INTERMEDIATE care.

Aku berpeluang salinkan pampers dia.
Menggigil jugak la tangan nak tukarkan pampers walaupun sangat excited.

Pertamanya sebab dah lama tak pegang baby.
Second, baby 'comel' sangat, so takut terpeleot pulak tangan dia aku keje kan.
Satu pengalaman baru untuk aku, dapat salinkan pampers pre-mature baby.

Nurse cakap Rayyan semakin ok, cuma kuning sikit so kena berjemur.
Sian jugak tengok kulit dia makin kering sebab duduk bawah lampu, but kalau itu yang terbaik untuk dia aku accept.
Kalau nak cakap airmata ni, anytime je mencurah-curah. Tapi aku tahan je, sebab kalau aku menangis, En Wan akan jadik lagi fragile. Dia ni sensitif sikit bab anak. Aku tengok screen HP dia pun dah tukar ke gamba Rayyan so aku tau dia sangat sayang and risaukan Rayyan, jadi aku terpaksa tahan sedih.

Alhamdulillah, Rayyan nampak strong. Masa aku salinkan pampers dia, berkuntau jugak la aku nak tepis kaki tangan dia semua. Sebab dia macam mak dia jugak la, menggeletis sikit. Kejap-kejap berpusing, kejap-kejap menyepak....tapi itu petanda dia sihat kan?





Takleh snap pic sebenarnya kat dalam ni.
Tapi aku kan mana blaja undang-undang. Kalau blaja pun errrrr......apa-apa je lah.

Ini aku snap khas untuk semua yang telah mendoakan Rayyan tengok perkembangan dia sekarang.
Aku harap Rayyan cepat sihat.

Oh yes.
To those yang sms and email tanyakan address rumah sebab nak bagi present for Rayyan, aku ucapkan terima kasih atas niat korang. Tapi buat masa ni, aku and En Wan cuma harapkan doa dari semua supaya Rayyan sihat and dapat balik rumah cepat.
Insyallah, kalau semuanya berlalu dengan selamat and sempurna, aku buat kenduri nanti, aku tepek address aku kat sini untuk korang datang tengok Rayyan.
Buat masa ni, aku mintak maaf sangat-sangat, aku belum nak terima visitor. Aku harap semua faham. Bukan aku taknak reply email/sms korang.




Tadi, aku buat blood pressure check-up sekali lagi kat UMRA.
Satu news yang memeranjatkan tapi tak tau mana datang kekuatan tu, aku macam boleh terima and act macam biasa.

Dr Ummu cakap blood pressure aku yang naik mendadak plus protein dalam urine yang tak hilang-hilang MUNGKIN petanda yang menunjukkan kidney aku dah mula damage akibat penyakit yang aku dapat tu. Tapi dia akan monitor aku dalam masa sebulan ni, before refer aku kat pakar buah pinggang. Memang dokter ada bagitau kesan dari pre-eclampsia ada kebarangkalian aku akan dapat kerosakkan hati and buah pinggang. Ada KEMUNGKINAN ia hilang selepas delivery. KEMUNGKINAN aje. Apa-apa pun dokter cakap dalam masa 6 minggu mungkin protein tu still ada and blood pressure turun naik. Tapi, kalau aku antara yang dipilih untuk terus dapat kidney failure ni, insyallah, aku redha. Yang penting Rayyan sihat and selamat.

Mak Aji ngan Pak Aji semua dah risau dengan news tu as if aku nak mati esok.
Last-last aku cakap 'Mati tu pasti, Ma.'

Terus semua kembali ke tugasan masing-masing.
Kalau tak, Mak Aji takde mood nak masak la, apa la. Aku ni dah la lapar okkkk.

Ok, takleh tulis panjang-panjang.
Mak Aji dah standby nak tepekkan pilis.

posted by green apple @ 5:12 PM  
Newer›  ‹Older
Discharge today
November 06, 2010
Gambar-gambar di sini adalah sebelum saya bertudung


Mengupdate blog dari hospital....(macam la baru fisrt time buat keje ni).

Alhamdulillah, sangat lega akhirnya boleh bergerak macam biasa semula walaupun terbongkok-bongkok. Jalan dari ward aku ke ward kelas ketiga pun dah boleh dah. (Ward dua and ward tiga boleh tahan jauh okkk).

Aku kan mana boleh setempat.
Dulu time skolah kalau cikgu PJ cakap "Berlari setempat!", aku still akan bergerak ke kiri ke kanan. Pada aku, istilah setempat tu tak wujud.

Kiranya, cuma 2 hari je la aku menghentikan lawatan tapak, semalam, aku dah start melawat balik mangsa-mangsa tahanan dalam ward sebelah-menyebelah. Saje je, nak bertanya khabar, nak eksyen kat semua orang aku dah beranak, ko belum lagi. Hahahahah.

Tapi masa first day lepas bersalin tu hazabulahh okkkkkkkk. Hazab!!!

Ok, kronologi dimulakan...

Kul 12 pagi (Rabu) tu, dua dokter lelaki datang check jenis darah and masukkan segala tiub-tiub. Kemain lagi time datang jumpa aku tu bagi nasihat suruh cool la apa la....tapi kau yang tak cool sebenarnya. Masukkan jarum pun menggigil.

Hasilnya.......


Pernah nampak tak kapas basah kuyup dengan darah macam ni sekali?
Tau sebab apa?

Sebab dokter yang sangat menyuruh aku COOL tu salah cucuk!!!!!
Dari kul 12 tengah malam tu sampai ke pukul 6 pagi esoknya, aku tahan azab sakit sebab tangan aku dah bengkak. Jarum tu terjungkit bawah kulit okkkk.
Itupun nurse yang masukkan air perasan yang jarum ni macam salah masuk. Bila dia on drip, meraung aku. Konfem la meraung kan, air masuk kat laluan yang salah. Kebetulan, En Wan ada kat tepi aku masa tu. Sikitttttttttt je lagi dia nak terbalikkan tiang drip tu sebab bengang dokter (DOKTER okkkk) boleh salah cucuk??!!
Bila nurse tu cabut jarum, maka terhasillah darah yang membuak macam ni.
Pastu lepas cabut jarum, pi ambik blood pressure aku, boleh lak buat-buat terperanjat 'Awat akak punya blood pressure tinggi sangat ni? Takut nak operate ke kak?'.

TAKDE LAH TAKUTTTTTTTTTT.
TAKAT KOREK PERUT APELAH SANGATTTTTTTTTTTTTTTTT.

Lepas tu dokter pelatih lagi sorang datang (yang salah cucuk tu berani la datang kalau nak kena lempang ngan laki aku), and cucuk kat tangan kanan pulak. Kali ni baru betul.

Tapi kannnnnnnnn.
Sampai kesudah, belah kanan tu remain untouched.
Aku tak tau apa motifnya kau cucuk kat situ tapi bila masuk OT, Dr bius pi cucuk tiub baru kat tangan belah kiri.
Adekah jarum kat tangan kanan tu sebagai aksesori tambahan kasik nampak lebih vogue????


Ni bekas kesan cucuk kat tangan belah kanan yang akhirnya aku tak tau apa fungsi kau cucuk kat sini. Dah la cucuk 2 kali sebab kali pertama punnnnnnnnnn salah cucuk.

Boleh?

Ni tangan belah kiri, kesan cucuk oleh Dr Bius. Tapi Dr bius dia cantik okkkk. Memang cantik!!! Walaupun dalam OT aku kena bukak contact lens, aku tetap boleh mengklasifikasikan kecantikkan seseorang. Kira dokter bius ni aku bagi cantik tahap A-. (nak jugak letak 'minus', dengki dengan orang. Ngagagagagagaga)




Ini adelah hasil dari cucukan pada hari rabu SAHAJA.

Kalau dorang buat aktiviti mencucuk ni hari-hari, kemungkinan hari ni aku dah mati akibat dicucuk secara berlebihan oleh dokter yang tak berapa nak bertauliah. Harapkan baju dokter je lebih. Aku nasihatkan dokter-dokter pelatih ni, kalau nak berlatih meng-enjek, sila enjek diri sendiri terlebih dulu. Tak pun, rajin-rajin la jahit butang baju dulu ok? Jangan buat pesakit macam guinea pig boleh tak? Nurse pun tak injek macam ni punya teruk okkk.

Ada satu dokter pelatih kat sini, suka benar buat keje sendiri-sendiri as if nak tunjuk kat specialist macam dia sorang je yang buat keje. Asal masuk ward aku je, dia akan terus check jantung baby, padahal aku cakap dah baru 5 minit lepas nurse datang check. Jantung baby was fine. Ohhhhhh, taknak terima okkk. Dia nak check jugak.

Tapi 10 minit letak manual CTG tu atas perut aku tekan macam nak tembus, tak dengar-dengar jugak heart beat baby, then buat conclusion 'I rasa alat ni dah nak habis bateri'.

Whatever!!!!

Pastu asik la tertinggal gel atas katil aku.
Ini macam punya dokter kalau ko bawak masuk OT, ada harapan gunting tertinggal dalam perut.

Diorang schedule aku operate at 8.30am kan, tapi last-last aku masuk 11.45am. Sebab dorang ada briefing apa ntah. Seb baik aku tak sawan kat luar.
Cuma yang aku regret adelah bius tulang belakang adelah MENYAKITKAN!
Padahal dulu pun aku ambik half-sedation gak tapi takde la perit macam ni.
Dia injek 4 kali baru boleh start rasa kebas. Kali pertama and ketiga tu, injek tapi tak mengebaskan.

Azab takkkkkkkk??

Sampai jerk-jerk kaki aku okkk.
Dia suruh peluk bantal sekuat-kuat hati pun aku still rasa sakit yang amat.

Operation took only half an hour je.
Cuma lepas tu dia sidai aku kat bawah aircond untuk monitoring.
Aku punya menggigil Tuhan je la yang tahu.
Sampai aku berdoa, ni elok-elok tak mati dalam dewan bedah, ada yang aku mati sebab tahan sejuk. Kau dah bogelkan aku, pastu kau letak aku betul-betul bawah aircond ye? Mentang-mentang la laki aku tak nampak.

Kul 2.45pm baru lah aku dibawak keluar.
Aku kuar-kuar nampak En Wan tengah tunggu kat depan dewan bedah sambil angguk kepala - tanda Rayyan ok. Aku memang pesan dia bagi signal macam tu je. Signal-signal lain aku taknak tengok.

Alhamdulillah, Rayyan lahir dengan selamat.
Walaupun sebenarnya aku sedih, aku tak macam orang lain.
Orang lain beranak, baby ada kat tepi. Aku tak.
Memang sedih yang teramat sangat.

Tapi bak kata Mak Aji, maybe ada hikmahnya Rayyan masuk NICU, sebab keadaan aku lepas bersalin memang sangat-sangat teruk. Aku tak boleh nak angkat tangan pun, macamana aku nak angkat Rayyan kalau dia nak menyusu?

En Wan menangis tengok keadaan aku sebab dia kata dia tak expect aku jadi selemah ni. Dulu, masa bersalin Redza, esoknya aku boleh bangun mandi sendiri lagi. Tak harap sesape pun. But this time, bangun pun tak boleh. Nak pegang sudu suap bubur kat mulut sendiri pun tak larat. Betul-betul vegetable.

Dua kali dia cucuk morphin sebab darah aku mencanak naik sampai 170/120, sakit punya pasal. Esok pagi, En Wan datang lapkan aku dari atas katil. Gosokkan gigi aku, (melampau punya sakit eh?), pakaikan pad.....dah macam orang lumpuh.

Bila specialist datang, aku cakap aku betul-betul tak larat sebab sakit sangat. Blood pressure dah naik meninggi. Barulah dokter tu cakap, 'Ok, kita tukarkan painkiller awak'.

Semalam aku tanya dokter, apa nama painkiller yang dia bagi tu sebab better sikit aku rasa, at least boleh la urusan diri sendiri. Dia kata 'Ohhh, kita bagi awak tu painkiller yang mahal. So kita memang tak bagi sebarangan. Sekali sehari je bagi. Sebab painkiller tu mahal. Before this, kita bagi PCM'.

Aku macam PCM????

Setau aku PCM tu painkiller biasa aku ambik nak hilangkan migrain or senggugut.
Adekah berbaloi sembelih tang perut dan pakai painkiller yang sama nak tahan senggugut?????

Pasrah gila.

Tapi nasib aku mungkin baik sikit la, walaupun prosedure bius tu sangat lah horror, but dokter yang bedah aku tu kebetulan dokter yang rajin melayan aku bersembang malam-malam. And the nurses kat dalam OT tu semua baik-baik.
Nurse kat ward ni pun semua layan aku ok gila, daripada salinkan baju, salinkan pad, cabutkan tiub kencing, drip, bla bla bla dengan lemah lembut sekali tanpa kesakitan lansung. Alhamdulillah.

Mungkin Tuhan bagi aku rasa sakit yang amat sangat masa bedah, so that aku tak berpeluang rasa sakit hati melayan karenah staff.


Ini adelah En Wan.
Masa ni aku tengah perah susu sambil mak mertua mengurut tetek aku.
(kelas okkkk, keje aku perah je, ramas tetek adelah tugas org lain)

Masa ni breast aku bengkak gila sebab tetiba susu melambak-lambak, En Wan jadi takut tengok tetek aku mengembang, terus dia landing belakang aku sambil selimut muka.
Elehhhh..mentang-mentang la mak ko ada sekali kannnnnn.
Buat-buat la macam tak berapa berminat dengan tetek besar, padahallllllllllll kau memang tunggu-tunggu je aku discharge sebab nak lancarkan serangan terhadap tetek aku tol tak???



Ok, ini adelah susu pertama.
Ok la untuk permulaan, dapat 10ml.
Terus hantar pi NICU.

Tapiiiii Rayyan dipuasakan buat sementara waktu atas alasan perut dia buncit masa kuar dulu so diorang nak susutkan sikit. Aku pun tak tau sebab apa, jap lagi nak pi tanya dokter dia. Tapi pagi ni En Wan bagitau Rayyan dah tak pakai bantuan pernafasan and dan berak.

Alhamdulillah.

Sama-sama doa Rayyan cepat sihat ye.

Terima kasih atas doa semua.

posted by green apple @ 10:10 AM  
Newer›  ‹Older
Wan Muhammad Rayyan Akmal
November 04, 2010
Gambar-gambar di sini adalah sebelum saya bertudung



Diana selamat melahirkan baby lelaki, Rayyan Akmal jam 12.14 tghri, 3 November 2010, berat 1.34kg.

Diana masih lemah, masih belum mampu bergerak sendiri tanpa dipapah. Pain killer sudah ditukar tiga kali berikutan blood pressure Diana yang tidak konsisten sejak selesai operation semalam.

Baby perlukan bantuan pernafasan. Tapi setakat hari ini, baby dalam keadaan stabil.

Mengikut kata Dr, Diana mungkin akan ditahan lebih lama kerana masalah HPT dan proteinuria.

Diana ucapkan terima kasih kepada semua yang mendoakannya dan baby.


Terima kasih.



Sent by DiGi from my BlackBerry® Smartphone
posted by green apple @ 2:18 PM  
Newer›  ‹Older
Diana operate esok
November 02, 2010
ASW semua,

Ketua Jabatan O&G sahkan Diana akan di-operate esok, insyallah jam 8.30am (first session) kerana keadaan Diana falls under severe category. Dr tak berapa happy dengan progress dia, so they decided taknak hold lagi demi menyelamatkan ibu.

Currently baby bergerak dengan baik, berat 1.4kg.

Saya mohon pembaca, kawan-kawan dan sesiapa yang mengenali Diana, kalau ada kelapangan doakan pembedahan ni berjaya dan dua-duanya selamat.

Terima kasih.


-Ridzuan-


Sent by DiGi from my BlackBerry® Smartphone
posted by green apple @ 3:59 PM  
Newer›  ‹Older
Untuk pedoman atau peringatan??



Makin lama aku dok hospital, makin banyak benda aku belajar and makin banyakkkkkkkkkkkkkk cerita yang tak sedap didengar tapi aku terpaksa tadah gak telinga mendengar. Eh, kata mesra kannnn.

Lagipun maklom le aku ni sikitttt je lagi dah nak jadi penduduk tetap hospital ni, sampai sister, matron, dokter pelatih, nurse practikal sampai ke specialist pun dah cam muka aku. Kalau specialist buat round tu dari satu katil ke satu katil mesti lama je dia bagi explanation. Sampai kat katil aku dia just tanya dua benda :

1. "Baby gerak ok?"

2. "You ada rasa pening, loya, sakit ulu hati?"

Selalunya aku geleng kepala.
Pastu dia terus blah.
Sebab dorang tahan aku kan untuk monitoring so, apa sangat lah result yang dorang nak check pun.

So far blood pressure aku dah normal balik, uric acid kejap normal kejap tak, urin je la now dah 4+ pulak dahhhh. Bengang betul aku dengan urin aku ni. Nak je aku tampar pepek sendiri berkali-kali. Tapi dokter kata uterus aku corespond, air ketuban pun banyak, baby sangat aktif, semua tu dah kira alhamdulillah. Aku pun dah takde bengakak-bengkak dah. Yang penting, makan tak tolakkkkk.

Semalam scan, dokter kata semua under control, so dorang stick to the plan - week 34, sembelih! Ada la kot lagi 3 minggu to go. Meaning thattttttt, aku akan merasa sambut Raya kat spitallllll.

Tapi takpe, sebab memang En Wan tak plan nak balik Tganu pun raya haji tahun ni, jadi semua kumpul kat Bangi. Tak kisah la raya kat mana pun, janji aku tau, ketupat and rendang paru sampai kat katil aku tepat pada pukul 12.30pm.

Oh, terbabas pulak dari agenda nak bercerita pasal kes kat hospital ni.


Akak kat depan katil aku ni dah bersalin kelmarin.
Bukan takat akak ni je la, mana-mana yang dah bersalin, mesti bawak balik cerita yang agak mengerikan. Dan kebanyakkan yang bercerita tu semua dari those yang previously either bersalin kat private hospital or first pregnancy.

Akak depan ni bersalin anak kelima.
Sebelum ni semua kat private hospital.
Kali kelima ni, dia yang pilih nak bersalin kat gov hospital dengan alasan yang ni yang last la konon-konon.

Masa dia warded tu dah 36 weeks.
Kalau ikut experience aku dulu, ada akak tu HPT at 37 Dr tak tunggu dah, terus induce. Tapi kat sini dokter tahan dulu, aku pun tak pasti la kenapa. Takkan aku nak memandai bagi decision kan?

So, dokter tahan dia, monitor blood pressure. Tapi takat monitor je tanpa bagi apa-apa ubat. Boleh?

Dah 5 hari dia tersadai kat sini, datang la specialist lain pulak. Aku suka specialist ni. Dia ni garang gila dengan dokter-dokter pelatih yang ikut dia buat round. Kat situ kau buat silap, kat situ jugak dia sembur kau. Kaw-kaw depan patient. Tapi dengan patient dia baik.

So, Dr ni tengok akak ni HPT, dah nak masuk 37 weeks, pastu uric acid dah sampai 400+, urine pun 1+, dia cakap "La, apesal tahan lagi ni? Induce! Induce!'.

Settle!!

Kalau specialist lain check, balik-balik aku dengar "Kita akan tahan you kat sini sampai bersalin, cuma kita tak tau bila nak induce".

Aku heran la, dorang ni specialist, tapi apesal decision tak unanimous eh?

Pastu akak ni bernasib kurang baik la sebab yang handle dia bersalin tu adelah dokter pelatih yang kurang terlatih kot. Ada gak dokter pelatih yang ok.
Akak ni kata dia dah pegang dah tangan bidan (nurse) mintak bidan tu uruskan dia, tapi dokter pelatih tu insist nak buat dengan alasan dia kena clearkan report untuk presentation esok. Hahaha...jadi bahan ujikaji kitorang rupanya. Ok, takpe..takpe...disebabkan ko nak blaja, maka akak tu redho dalam paksaaan.

Masa bersalin tu memang la sakit kan, si dokter pelatih ni yang masih muda remaja boleh lak menengking akak tu 'Saya tak suruh Puan menjerit, saya suruh push!'.

Ewahhhhhhhhhhhh cantekkkkkkkkkkkkk muka kau.
Bukan pepek kau yang rabak of cos la ko boleh arah orang itu ini.
Apa kau ingat kitorang masuk labour room ni suka-suka nak terpekik terlolong? Kalau boleh kitorang memang nak baby ni kuar cepat-cepat so that aku tak payah hadap muka kau lagi ok????

Masa nak kuarkan uri pun satu hal lagi. (cehh, gaya aku cerita ni macamkan aku punya kes pulak. Real je eh?)

Dokter ni gi seluk separuh lengan nak kuarkan uri sebab uri lambat keluar, nak dekat 45 minit macam tu. Dah la korek tu memang hazab. Bukan kecik-kecik benda ko jolok tu okkk. Ni tangan!!! Masukkan timun pun dah menjerit hokeyyy.
(Eh, macamana aku tau, huh?)

Sekali korek-korek, uri koyak pulakkkkk.
Nak menjahit uri satu hal. Nurse tu kata berpuluh-puluh jahitan nak menjahit.
Itu bahagian urinya.
Belum pepek akak ni lagi.
Akak ni kata, yang gunting tu dokter pelatih, memang gasaklah dia gunting kan.
Part nak menjahit pulak, dokter ni terkial-kial. Akak ni dah sakit dah. Dah la tak bagi bius ke apa segala.
Bidan tanya 'Awak pernah jahit tak sebelum ni?'.

Dokter tu reply 'Tak pernah, pernah tengok je. Saya nak cuba la ni'.

CUBA????????????!!!

Halooooooooo.
Ini bukan mayat okkk kau nak test-test.
Ini orang.
Kalau betul jahit, takpe.
Kalau salah jahit? Elok-elok nak tutup kesan koyak, tetiba ko tertutup lubang bontot ke, camne???

Akak tu kata dia tak tau la apa jadi dengan celah kangkang dia now.

Tapi ada sorang nurse kat hospital ni jugak, dia bersalin kat sini and masuk wad aku.
So, dia sendiri yang cakap, dia request bidan yang uruskan sebab dokter pelatih jahit memang teruk.
Itu dia as a nurse yang cakap okkkk.
Aku tak cakapppp.
Aku dengar jeeeeeeeeeee.

Katil sebelah aku lagi bestttt.
Dah bukak 4 cm, nurse boleh tahan lagi. Siap suruh dia kepit-kepitkan kaki dengan alasan 'Kat bawah ramai tengah queue. Tak settle lagi. Awak turun pun tak guna gak'.

Dorang ni bercakap macam tak penah beranak pulak eh?
Sakit bersalin ni ko ingat macam sakit nak cirit ke boleh ditahan-tahan. Nak dipause-pause segala?
Alangkan dokter masukkan ubat berak tu pun aku takleh tunggu walau 3 minit sekalipun, menggigil badan aku bangun nak serbu toilet. Inikan kangkang dah bukak 4cm, budak dah menolak nak keluar, tapi ko suruh stop kejap.

By the time dia bawak turun ke labor room, budak ni dah bukak 8cm. Barulah nak tolak stretcher selaju-laju sampai berlaga-laga dengan pintu wad. Aku lempang jugak sorang-sorang kanggg.

Adatlah kan, orang tengah sakit, memang la segala tindakan luar kawalan.
Budak ni menjerit-jerit la kesakitan.
Nurse boleh cakap kat dokter 'Dokter handle la patient ni, fed up saya! Bising sangat'.

Dare dia cakap macam tu padahal laki orang tu ada tercongok kat tepi.
Kalau dapat kat laki aku, memang dia baling termos ni kat muka kau!

Aku yang dok sini dah nak sebulan balik-balik dengar cerita yang mengerikan, buat aku cuak and makin stress pulak. Bukan leh caya dorang ni. Janji nak bedah at week 34. Sekali dia tengok aku cam sihat je kang, dia tahan sampai week 38 and suruh aku bersalin normal.

Oh sorryyyyyyyyyyyyy!

Aku ada reason kenapa aku nak bersalin c-sect.
Very personal reason.
So, ko jangan banyak bunyik. Buat je.

Macam ada satu kes katil kat wad aku ni jugak, dah 11 jam tahan sakit, induce 3 kali dah, sampai akak tu nangis-nangis sakit, blood pressure dah mencanak naik, tapi dokter suruh try bersalin normal. Siap korek-korekkan celah kangkang nak bukakkan jalan.

Bila husband orang tu kata 'Tolong operate wife saya, saya sign whatever surat pun'.

Dokter ni reply 'Cuba la dik. Mak-mak kita dulu takde bersalin bedah-bedah ni. Semua kuar ikut bawah. Ok je'.

BOLEHHHH?????

Pompuan tu dah 11 jam hazab atas katil tapi still bukak 1cm je, lagi ko nak bagi tazkirah marilah mengenang kembali kepayahan orang-orang dahulukala melahirkan anak, like wadefakhhhhh????

Be realistik la.
Kalau mati kejung pompuan tu kat sini tak ke satu halllll.

Aku tau every dokter ada reason kenapa dia nak push for normal delivery instead of c-sect but please be realistik sikit la wehh, orang tu separuh nyawa tahan sakit, ko lagi nak suruh tunggu. Aku penah rasa sakitnya induce 3 kali, tahan sakit 15 jam tapi jalan tak bukak-bukak jugak, last-last dokter yang kata 'Operate. I takut baby lemas. Lagipun, u dah takkan ada tenaga nak push'.

Ya, Allah!
Selamatkan lah aku.






posted by green apple @ 8:43 AM  
Newer›  ‹Older
Kenapa lahh??????
November 01, 2010
Gambar-gambar di sini adalah sebelum saya bertudung



Ampun Tengku,

Sebelum patik mencarut dengan lebih lanjut, patik ingin memintak maaf atas kekasaran bahasa patik.

Tapi series patik tak paham apekah motif Tengku menulis sedemikian pelik. Adekah Tengku sedang sakit gigi?

Patik nak menghabiskan sebaris ayat Tengku pun dah hazabullah.

Contohnya pada mesej kedua, baris pertama.
Empat perkataan.
Sukukata pertama....

"Kt"

Apekah itu KT?
Kuala Trengganu kah??

"Kjew"

Kejukah??


"Apew"


Apu kah?
Atau Tengku nak sebut Apam kah?



Tolooooooooong lah Tengku.
Janganlah memalukan institusi beraja negara kita dengan menulis ayat-ayat berunsur manja tapi aku ada rasa nak bagi pelempang.

Sekian adanya.


Patik,
Pacal yang hina.

posted by green apple @ 7:10 PM  
Newer›  ‹Older
Rimas!



Aku seriesli tak tau-menahu lansung rupanya kalau orang nak mintak kita iklankan blog/bahan jualan dia kat blog kita, maka kita WAJIB mintak bayaran (???).

Patutla budak-budak ni dok tanya aku 'Kalau saya nak mintak Kak Di iklankan tudung, berapa Kak Di charge?'

Aku macam 'Charge pekejadah ni????'.
Tapi takde la aku tanya balik, kebodohan diri sendiri janganlah ditunjukkan sangat ok?

So, aku just bagitau 'No charges. Kau buat coding, bagi details, aku tepek'.




Rupanya ada yang tak puas hati.
Ada 2-3 orang email aku directly cakap aku tak sepatutya buat macam tu sebab orang lain semua letak charge tapi aku tak.

Ok, macam ni lah.

Aku pun tak berapa paham konsep iklan melalui blog ni.
Takde lansung niat aku nak potong/cantas rezeki orang lain apetah lagi nak tunjuk baikkkkkk bagi free iklan kat orang.
Blog aku pun bukan ramai sangat yang baca, so kalau ada yang mintak tolong iklan tu I feel honored la jugak. Banyak-banyak blog lagi famous, dorang ada hati gak nak iklankan barang dorang kat blog aku.

Lagipun, dah nama pun MINTAK TOLONG, aku tolong je la.
Lain la kalau 'Kak Di, iklankan tudung saya boleh? Saya bagi upah'. Tu lain cerita.

Lagipun aku pikir, yang aku nak letak charge segala ni, ada gerenti ke lepas letak iklan kat blog aku, dorang punya bisnes semakin laku? Kalau semakin laku takpe beb, kalau tak laku-laku??? Tak ke naya kat orang je, dia dah bayar ko, tapi bisnes dia dok tang tu jugak. Oh, very the malu aku okkkk??

So, kalau ada yang rasa aku tak sepatutnya bagi FREE, sila bagi sebab kenapa aku tak boleh bagi free. Kalau aku rasa lojik, fine, aku kuarkan semua iklan-iklan ni. Aku blog untuk suka-suka beb. Bukan nak carik gaduh.

Rimas!!!

Rimas!!!!!!

Rimsssssssssssssssss!!!!

posted by green apple @ 2:23 PM  
Newer›  ‹Older

FACEBOOK
GREEN APPLE

Name: green apple
Home: Putra Heights, Subang Jaya, Selangor, Malaysia
About Me: I AM WHAT I AM.
See my complete profile
COUNTER
PREVIOUS POST
Archives
JALAN-JALAN
I READ
TEMPLATE by

Free Blogger Templates

BLOGGER