walk on wings, tread in air: 02/2010 <body><script type="text/javascript"> function setAttributeOnload(object, attribute, val) { if(window.addEventListener) { window.addEventListener('load', function(){ object[attribute] = val; }, false); } else { window.attachEvent('onload', function(){ object[attribute] = val; }); } } </script> <div id="navbar-iframe-container"></div> <script type="text/javascript" src="https://apis.google.com/js/plusone.js"></script> <script type="text/javascript"> gapi.load("gapi.iframes:gapi.iframes.style.bubble", function() { if (gapi.iframes && gapi.iframes.getContext) { gapi.iframes.getContext().openChild({ url: 'https://www.blogger.com/navbar.g?targetBlogID\07532934260\46blogName\75walk+on+wings,+tread+in+air\46publishMode\75PUBLISH_MODE_BLOGSPOT\46navbarType\75BLUE\46layoutType\75CLASSIC\46searchRoot\75http://comatosewithbraindamage.blogspot.com/search\46blogLocale\75en\46v\0752\46homepageUrl\75http://comatosewithbraindamage.blogspot.com/\46vt\75-754337643106987092', where: document.getElementById("navbar-iframe-container"), id: "navbar-iframe" }); } }); </script>

walk on wings, tread in air

HIGHLIGHTS

EPHYRA, TIMELESS BEAUTY


To purchase, kindly contact : aveo757@yahoo.com


FOOD

CLICK HERE

BEAUTY AND HEALTHCARE

CLICK HERE

FASHION
 

OOHMYBAGS
OTHERS

OOMORI
Perlukah saya tolong anda mengeluarkannya?
February 28, 2010



Hari tu aku gi ambik result ciPap Smear kat hospital. En Wan temankan sekali. Dia ni mana kasik aku merayap sorang-sorang. Mana pegi mesti dia ikut sekali. Nak lagi kalau aku cakap nak gi check pepek ke, tetek ke, sibuk camana pun dia nak ikut gak.

Alhamdulillah, takde trace of malignancy dan segala kuman-kuman serta yis yang merbahaya.
Jadi, tak dapatlah aku jadik model any produk keputihan. Aku dah get ready je nak buat demo. Apakan daya, takde rezeki korang nak tengok hasilnya. Ngahaha.

So dah alang-alang jumpa gynea tu, mulut ni pun gatal la tanya soklan. Dan takde benda nak tanya kan..

Aku : Dr, we have been trying for almost 4 years tapi tak dapat-dapat pun. Apa problem dia?
(padahallllll sendiri la tau apa sebab dia kan)

Dr : Ok, since Pap Smear yo ok, come I scan u dulu.

Dan scan-scan semua dan hasilnya rahim aku clean and clear.

Dr : Ok, since you kata period you on time, scan pun kita dah try and result ok. Kita kena try tengok husband pulak la.

En Wan : Saya kena check apa?

Dr : Bila last bersama isteri?

$*&%*^$*%&%*%*&%*$.
Part ni kena ditapis. Kang ada yang baca blog aku sambil gentel telo.

Dr : Ok, I bagi u this container. Malam ni kena puasa lagi. Esok, you kena kuarkan. No blow, no soap. Keluarkan kering. Tau kan?

Aku : Kering tu macamana?

Aku pun tak tau apesal aku yang sibuk nak tanya padahal soklan tu untuk En Wan. Pastu aku tengok muka Dr tu semacam je. Macam muka orang terkentut. Cuak. Seb baik En Wan masuk line..

En Wan : Masturbate la kan?

Wahhhhhhhhhhhhhhhhhh terrelllll rupanya laki aku ni. Tau je masturbate segala.
Jarang gila aku dengar En Wan kuarkan word ni. Jarang.
(maknanya aku telah melaksanakan tanggungjawab dengan baik sekali! Sila bagi standing ovation)

Dr : Esok pukul 5pm keluarkan. Dan terus datang sini. Kita buat test on the spot.



Takde keje aku!!!!!
Saya saje je nak test ilmu perubatan Dr. Bukan series punnnnnnnn.
Lagipun saya rasa laki saya dah lupa kekdah nak masturbate ni.
Saya memang tak ajar dia buat benda-benda lagho macam ni. Kalau dia nak buat sangat pun, saya tak pernah kasik dia gunakan tangan sendiri. Wakakakakaka.

posted by green apple @ 1:11 PM  
Newer›  ‹Older
Govt staff lembab??
February 27, 2010



Ada jugak yang tak memahami entry aku semalam.
Nak jugak kata aku mengutuk staff McD tu.
Ntah kat mana la yang aku kutuk.

Kalau aku ada kata 'Pekak nak mampos budak ni' boleh la nak kata aku mengutuk. Ini aku tak cakap apa pun. Aku cuma kuarkan balik dialog semalam yang takde ciri-ciri kutukan pun nak jugakkkkk yang tuduh aku mengutuk. Takpela, sukati.

Mungkin salah aku jugak tak cerita habis.

Aku tak rasa budak ambik order tu pekak.
Tapi budak tu sebenarnya tengah buat keje lain iaitu mengorat member sebelah.
Time aku nak bayar Vanilla shake tu, elokkk je budak tu tengah layan awek sebelah bersembang padahal kereta bersusun kat blakang ni. Camne la muka-muka macam ni tak kena retrench. Dah kena sack sok barulah sibuk nak buat demonstrasi segala. Time orang suruh keje masa tu la ko nak jual minyak ngan awek. Time keje boleh nak menyambil-nyambil. Kalau ko gila multitasking takpe la jugak kan. Ini sampai Vanilla Shake pun tak tau perasa apa. Aku yang mengorder ni pun jadik blur kejap bila dia tanya 'Perasa apa?'

Tapi aku just reply 'Vanila tu bukan perasa ke dik?'.
Dah cukup baik la aku reply macam tu. Takde la sarcastic sangatkan kalau nak bandingkan aku reply 'Bagi saya Vanilla shake perasa kicap Jalen ye, dik'.

BTW, semalam aku nampak ada orang bertekak pasal isu wanita keje kerajaan ke apa ntah kat FB. Entah sape yang kena bambu aku lupa pulak.

Apesal la nak bertekak segala ni wehhh. Siap nak argue wanita tak boleh buat keputusan sebab emo la apa la. Dah makin merepek-repek aku baca isu-isu skarang ni.
Sukatilah nak ramai wanita ke, nak ramai bapuk ke. Janji keje siap sudah. Aku pun heran apesal "keje jadik tergendala bila wanita bersalin" pun nak dijadikan isu besar. Baru sekarang ke wanita bersalin?

Tapi yang aku nak merepek ni bukan sebab wanita bersalin, tapi aku nak bentangkan sikit hujah (kauuuuu) pasal orang yang suka benar kondem pekerja kerajaan (macam aku dulu la). Like staff kerajaan mengangkang je keje, lembab, bla bla bla.

Pada pendapat aku yang penah jadi a part of pekerja kerajaan suatu masa dulu, benda ni bukan masalah lembab beb. Ini masalah protokol.

Aku pun dulu antara yang suka benar mengkondem kerajaan. Bukan kondem siapa pemerintah or yang memerintah but kondem cara keje dalam kerajaan tu sendiri (mana-mana kerajaan pun sama).

Dulu aku heran kenapa asal deal ngan kerajaan je mesti lambat. Tapi bila aku dah join them baru aku tau kenapa.

Bukan dorang sengaja nak melambatkan keje. Contohnya department aku dulu (department lain aku tak tau). Dalam satu department tu ada RA, Pegawai, Kerani, Typist, Ofis Boy bla bla bla. Semua ada job scope yang spesifik. Memang la semua orang ada keje masing-masing, bukan kerajaan aje yang ada tapiiiiiiiiiii dalam kerajaan, cara dia membahagikan keje tu cukup sistematik (maybe la kot).

Tak macam private company like company aku (contoh je la). Kebanyakkan company swasta ni mentadbir agensi sendiri. Jadi, skop pentadbiran tu tak sebesar kerajaan yang mentadbir negara. So, nak kata private agency ni tak berapa ikut protokol tu tak jugak, cuma private company ni tak semuanya have the luxury untuk ambik staff yang ramai. Jadi, bila staff pun terhad, ko takde pilihan melainkan terpaksa menjadi multitasking. So jangan nak perasan ko keje private company maka ko gila multitasking. Ko cuma tak bernasib baik untuk mendapat typist and ofis boy. Cuba kalau ko dapat dorang ni. Konfem ko pun sama naik mengangkang.

Tak macam dalam kerajaan, dia ada duit nak gajikan ramai orang. So bila staff ramai, position pun menjadi lebih spesifik (kalau tak master-master jugak dalam position sendiri aku tak tau la nak cakap apa).

Kalau ko kerani, ko ada keje kau.
Kalau ko pegawai ko ada keje kau.
Like kalau ko nak taip-taip ni, ko pass je kat typist.
Kalau ko nak fotostat ko pass je kat ofis boy. Melainkan ko nak buat sendiri, pun boleh. Takde saper nak marah.

Ada yang kata staff kerajaan ni ngada-ngada. Banyak lemak.
Yes, some memang gila babi banyak lemak macamkan position Penolong Pengarah tu tinggi sangat nak berlagak ngan aku (khas untuk kawan aku yang bangga sangat ngan position Penolong Pengarah dia tu). Tapi, ada jugak yang 'banyak lemak' bukan sebab dia yang nak lemak-lemak tu semua, but semua ni dah tertulis dalam protokol.

Like aku cakap tadi, bukan sebab diorang berlagak taknak buat keje tu semua, tapi sebab dorang ada kemudahan. Kemudahan pekerja yang ramai, so boleh delegate keje tu pada respective person.

Dulu aku heran kenapa bila pegawai takde, takde orang lain yang boleh entertain call/enquiries from luar. Tapi bila aku dah join them baru aku tau kenapa. Ini sebab ada certain issues yang memang that particular person je yang boleh/dibenarkan handle.

Sometimes bengang jugak la bila ko call je nanti dia reply 'Sorry ye, Cik. Pegawai ni bercuti. Saya tak dapat nak bantu'.

Macam pelik je. Takkan takde orang lain boleh bantu?
Tapi itulah hakikatnya.
Memang ada issue yang tak dibenarkan orang lain ambik tau melainkan pegawai tu je. Jadi, kalau anda pernah terkena benda macam ni, tiada benda lain yang mampu dibuat melainkan pasrah atau bolehlah report kat Karam Singh Walia.

But ada jugak yang mengada-ngada taknak ambik tau.
Kalau part keje ni berkira okkk.
Keje kau, kau handle. Keje aku, aku handle.
Tapiiiiiiiiiiii kalau part jaga tepi kain orang, lajuuuuuu je masing-masing masuk grup.

Macam akak kerani tempat aku keje dulu.
Padahal benda tu bukan besar mana pun, takat checkkan status ON of OFF kat database je. Database pun takde password. Boleh aje kalau ko nak check.
Ohhhh taknak okkkkk. 'Bukan keje saya. Saya tak mau memandai-mandai'.
Kalau keje pegawai ni, taknak memandai-mandai. Tapi kalau meja aku ni kejap-kejap ko tawaf nak tengok aku buat apa. Sometimes, orang yang 3-4 kerat macam ni la yang buatkan orang macam aku troma nak join government.

Memangla keje dengan agensi yang berprotokol tinggi ni memang ko takleh memandai-mandai. Tapi tak salah kan kalau ko nak blaja? Kalau nak blaja tu bak kata pepatah nak seribu daya. Lagipun protokol tu kita yang buat. Tak salah kalau kita jugak yang nak merombakkannya. Hahaha.

Memang la nampak macam pelik je bila ko nak blaja benda baru from pegawai. Macam tak caya je bila ada orang yang willing nak buat keje lebih bila gaji ko kat situ jugak tak gerak-gerak. Memang ada okkk. Ada orang yang willing nak blaja, Dan ada jugak orang yang tunggu masa nak kutuk kau. So, pandai-pandailah. Nak pulak kalau pegawai tu laki, ko pompuan. Silap-silap ko kena masuk bila Pengarah sebab dipercayai melakukan skandal dengan pegawai atas dasar nak naik pangkat. Padahal pangkat apa la yang ko boleh dapat kalau pegawai ko tu pun taraf junior. (ni kes aku la ni)

Aku penah gak ngendeng-ngendeng pegawai sebab nak blaja apa yang dia buat. Bukan sebab aku nak naik pangkat pun, tapi rasa seronok bila ko dapat buat benda baru selain dari routine job kau. Rimas okkk balik-balik buat keje yang sama. At least kalau ada orang call tanya pasal status grant dia lulus ke tak, takde la ko asik nak kena pass call kat pegawai je. Takat check database pun nak pass kat pegawai ke? Macamana la pegawai asik tak busy, benda-benda remeh pun dia nak kena handle.

So aku rasa benda-benda macam ni takyah la nak dijadikan issue sangat. Kalau ada yang suka keje kerajaan tu janganlah korang sedap anak tekak je cakap dia keje kerajaan sebab keje kerajaan senang. Mana-mana keje pun kalau ko buat dia jadik senang, maka senanglah dia. Cam keje aku skang, aku rasa nak keje, keje. Taknak keje, aku balik, tido.
Senangkan?

Wakakakakaka hak puiihhhh.

Bagi aku, tak kira la ko keje swasta ke, keje kerajaan ke, kalau ko tak boleh buat keje tetap keje tu takkan menjadi.

So kalau ada sesaper nak tambah point sila la. Kalau ada yang nak bambu pun dipersilakan sebab aku takkan publish punyaaaaaaaaa. Hahaha.

posted by green apple @ 8:21 PM  
Newer›  ‹Older
Perasa
February 26, 2010



Lokasi : McD drive thru, Bandar Baru Bangi.



Tukang ambik order : Selamat petang, boleh saya ambil order? (lebih kurang la, aku pun lupa apa mukadimah dia)

Aku : Saya nak Vanilla shake satu.

Tukang ambik order : Vanilla shake perasa apa?




Ha. Jawab.







p/s : nak je aku jawab 'Bagi saya Vanilla shake perasa tempoyak. Ada?'

posted by green apple @ 11:20 PM  
Newer›  ‹Older
Be realistik la sikit...
February 24, 2010



Lagi sekali aku lalu depan this kedai kat area *********.
Kedai kitchen cabinet tepi jalan, kaler hijau, yang dimilik oleh orang Islam. Bukan sebab kaler dia hijau maka aku serkap jarang tuan punya dia orang Islam (No offense).
But sebab aku sangat tertarik dengan tagline kedai tu :

KITA ORANG ISLAM. TOLONGLAH SESAMA ISLAM.


Aku tak tau apa kaitan tagline dia ni dengan nak jual perabot kitchen.
Adekah kedai dia khas untuk orang Islam aje?
Adekah dengan tagline ni dapat membantu jualan?
Atau nak menginsafkan orang-orang yang suka kuar masuk IKEA and HOMELIFE?

Kalau orang Islam beli barang orang bukan Islam, ko marah.
Tapi bila orang bukan Islam beli barang kau, takpe pulak.

Jujur aku cakap, aku tak suka jenis orang macam ni.

Bukan taknak tolong sesama Islam (or sesama Melayu). Betul la orang kata, siapa lagi nak tolong orang Islam kalau bukan orang Islam sendiri. Betul la tu. Aku pun setuju.

Tapi, kalau kedai kau macam hidup segan mati tak mau yang sikit pun tak menggambarkan yang itu adelah sebuah kedai, apa ko ingat orang nak beli jugak produk kau atas sebab kesian?
Agak-agak la sikit beb. Cubalah ikhtiar cara lain kalau nak majukan bisnes pun. Takkan balik-balik point kau halal-haram, Islam-kafir je kot.

Islam pun tak suruh kita belasah pasrah semua benda. Rasulullah pun diriwayatkan dalam hadis berurusan dan membuat transaksi jual beli dan cagaran dengan seorang yahudi. Aku lupa hadis mana, tapi aku penah terbaca. (kan dah terkuar mode budazah tak pasal-pasal)

Nak bisnes tu bisnes je la. Jangan lah sampai ko saiko orang keliling 'tolonglah sesama Islam', 'boikotlah orang kafir', tapi bila tanya material dari mana?

Korea.
Jepun.

Tapi mungkin gak dia ambik barang kat orang Jepun mualaf. Kottt.

Tak pasal je aku yang terjebak ngan bisnes ni pun kena tazkirah sekali.
Ada la satu team tu datang promote barang-barang IT. Dia provide service untuk technical as well as software and hardware (celemekkk, cara cakap macam terer IT je kan?). So aku cakap la aku memang tak hire orang IT tapi aku ada this one company yang akan datang every 2 weeks untuk check apa-apa yang patut kat laptop/desktop ofis. Chinese company.

Dengan directnya dia cakap 'Tu la susah orang-orang kita nak maju, Cik. Kita sendiri yang bagi peluang kat bangsa lain'.

Yeah rite.
Berambos kau dari siniiii!!!!!!!!!!

Tak kuasa aku nak layan.

Cakap ikut sedap tekak.
Ko tau tak company aku ni 100% bumiputera?
Ada ko nampak orang selain dari melayu kat sini?
Jangan sebab ko tak dapat buat bisnes ngan aku, maka ko tazkirahkan aku. Ko tak dengar lagi aku punya tazkirah. Terus tobat nasuha ko nak melintas depan ofis aku kanggggg.

Lagi satu pasal benda-benda yang melibatkan zakat.

'Better ambik yang ni sebab ada zakat sekali, cik'.

Macam la aku tak bayar zakat kannnn.
Sikit-sikit kau point kat zakat, sikit-sikit zakat.
Perlu ke aku tunjuk bukti yang aku pun ada bayar zakat?
Perlu ke aku bagitau kau yang gaji aku memang every month potong kat zakat?
Gaji kau potong zakat tak????

Asal nak suruh orang beli produk dia je kasik point yang menjurus ke arah keislaman so that aku tersedar lantas insaf lalu beli produk kau. Kalau cara kau berbisnes pun macam nak taknak dengan tak presentabale lansung, hujah pun tak strong, produk knowledge pun semput, camana ko nak suruh orang beli barang kau??

Kalau masuk bab insurans ni lagi la.
Kawan En Wan ada yang sampai taknak geng dah ngan laki aku sebab laki aku ambik Prudential. Walaupun kitorang ambik Dana Islam punya, still tak cukup baik okkkkkk. Ambillah insurans %&^%^&%^&%^&. Bunyik pun Islamik.

Aku tak pertikaikan jenis insurans. Itu hak masing-masing.
Yang aku pelik is skarang sikap manusia yang konon keislamannya lebih dari orang lain (hanya disebabkan dia pakai insurans %&*^%&%*) tapi sanggup putuskan silaturrahim sesama Islam bila kita tak sokong apa yang dia cakap. Apa daaaaaa....

Teringat time kitorang nak buat wrought iron gril.
Memang dari rumah dulu pun segla pagar ngan gril kitorang tempah ngan satu Chinese ni. Dia ni manufacturer and designer. So kalau dah nama designer as well as manufacturer to logically orang tu tau apa yang dia buat. Service bagus, harga pun reasonable, quality of the product pun ok.

Bila pindah rumah baru, biasa la, time ni la nak nampak banyak kontraktor bersimpang-siur depan rumah nak promote service renovate rumah la, buat gate la, grill segala.

So ada satu mamat melayu ni approach kitorang and cakap dia boleh buat gril and gate
macam kitorang nak. Sebijik lak tu. Fine la. Mintak quotation.

Bapak mahalllllllll.

Mahal like RM4K dari Chinese ni quote.
Kalau mahal RM400 tu boleh lagi la aku nak pejam-pejamkan mata.
Ini santak ke 4 ribu. Baik aku beli aircond dua bijik letak kat jamban.

Bila kitorang argue harga dia mahal sangat, selamba je 'Bila lagi nak tolong orang melayu, bang'.

Aku suruh ko adjust harga, bukan mintak nasihat.

Last-last baru kitorang tau dia sub kat orang lain.
Sub kat Cina jugak.
Patutlah mahal.
Kemain sedap lagi sound aku suruh tolong orang Melayu. Kau tak sub kat melayu punnnnnn. Cakap je la suruh tolong kau. Jangan nak main isu-isu bangsa pulak.

posted by green apple @ 2:46 PM  
Newer›  ‹Older
Malam mentelaah..
February 23, 2010




Ini namanya men-testing. To see if aku betul-betul buta gadjet or not.
Sent from my BlackBerry® smartphone

posted by green apple @ 11:11 PM  
Newer›  ‹Older
REVIRGYN - seperti dara setiap hari!



Aku lansung terlupa pasal permintaan one of the reader blog ni yang mintak tolong advertisekan product untuk wanita.

Anyone ada masalah KEPUTIHAN?

Baca baik-baik ye.
Ini adelah untuk yang mengalami masalah KEPUTIHAN.
Bukan yang ada masalah TAK PUTIH-PUTIH macam aku.
Ada faham kah?

Ok, kalau anda ada masalah keputihan, jangan bagitau aku.
Tapi sila ke sini.

Harga yang di offer RM50/bottle.
Aku tak sure pulak kalau dia ada providekan trial pack.
Alaaaa, takyah try-try la. Beli je sudahhh.
Simpan kat rumah kot-kot la kena pakai sok lusa, kan senang.

This lady also berminat nak cari pengedar, so kalau interested boleh contact her at irdawatys[at]tnb[dot]com[dot]my

Mengikut apa yang dia explain kat aku, cara penggunaannya adalah seperti berikut:-


1. Pegang botol di telapak tangan (bukan di telapak kaki okk) dan arahkan semburan ke arah kawasan feminine. (dia pakai kaedah spray, bukan macam Lactacyd yang kena bancuh ngan air pastu gosok-gosok kat pepek. Banyak keje okkk nak standby gayung lagi)

2. Dengan tangan lain (nak pakai tangan laki korang pun boleh) bukakan sedikit ruang alat feminin anda.

3. Semburkan Revirgyn 3 kali atau lebih ke dalam ruangan itu.

4. Anda juga boleh menyembur Revirgyn di sekitar luaran kawasan feminine anda.

5. Lakukan perkara di atas 2 kali sehari. (dia cakap dua kali tu dua kali je la. Jangan nak sembur lelebih, kang tertutup terus lubang ko kang satu hal nak korek)

Tapi yang lebih mengujakan aku adelah..

menggunakan Revirgyn sebelum hubungan intim AMAT digalakkan untuk kepuasan maksima


Perhatikan pada point-point penting seperti AMAT dan MAKSIMA.

Seblom projek, sembur dulu kat celah kangkang tu.
Baru orgasma berganda.
Ini takkk, beromen macam nak rak sampai tertanggal kulit pepek tapi tak game-game over. Mana bleh jadikkkkkk. (eh, overnya aku buat promosi)



**Tapi untuk pemain bontot aku tak pasti if benda ni boleh disembur kat blakang. Tu ko tanya sendiri ngan customer service**







posted by green apple @ 12:53 PM  
Newer›  ‹Older
Aku terpaksa menjadi poyo demi entry ini
February 22, 2010
Ye, benar.
Ada entry yang aku hilangkan.

Entry pertama adelah entry CNY.
Ini direquest oleh Ibal sendiri atas alasan nak low profile.
Cehh. Takde saper pun kisah pasal ko kuar kat blog aku okkk.
Blah.
Tapi sebab dia dah request, so aku pun save as draft.
No hallll.

Entry kedua adelah entry aku stranded kat Perak, yang bergamba ngan **** tu. Ini aku sendiri yang request untuk save as draft sebab aku tau ramai yang bakal buat cerita pasal ni. Nanti tak pasal dengan dia-dia sekali kena maki kat blog.



This is for peng-request yang nak tengok cadar aku. Sorry, aku lupa aku beli kat mana, rasanya Home's Harmony kot. Brand AKEMI. Harga dah lupa, tapi yang aku ingat aku beli bukan sebab corak dia cantik sangat, tapi sebab ni je la satu-satunya comforter for king size bed yang boleh tahan sket. Yang lain cam mama kotai je aku tengok kaler dia.

Ok, mood adelah ditukar secar paksaan....
Sebelum aku kena sound ngan Nuffnang, baik aku buat skarang.





Hari tu kan aku bagitau aku di-invite untuk join Digi Blackberry contest kan?
So, this is the henfon yang aku dapat secara free untuk dipakai selama sebulan. Kalau aku tak menang pun aku still boleh purchase at 50% discount dari harga asal. Soooooo, ada sesaper nak buat baik ngan aku?? Hehe.

Aku pun sebenarnya tak tau kenapakah aku diselect untuk join contest ni.
Dan yang aku lagi tak paham, kenapa aku agree untuk join.

Antara sebab kenapa aku melengah-lengahkan tulis entry pasal Blackberry adelah :






1. Akukah orang terbaik untuk bercerita pasal gadjet-gadjet???


Nak pasang sim card pun tak tau lagi nak suruh aku buat entry pasal Blackberry?????
Macam DANGGGGGGGGGGGGGG kat kepala. Seb baik orang Digi tu tak tau yang aku tak paham gadhet-gadhet ni semua, kalau dia tau dia pick orang yang salah, konfem dia DANGGGG aku sedas ngan Blackberry ni.

On the day dia bagi henfon ni (ada 10 contestants), mula-mula sekali dia kata 'Ok, pasang simcard masing-masing'.

Aku like 'Ah sudahhh!!!'
Seriesly, aku ni tau pakai henfon je. Tu pun takat hantar sms, buat/angkat call and guna camera (ini aku master). Pasang simcard tak penah, bayar bil tepon lagi harammmm, charge henfon pun kadang-kadang laki aku yang buatkan.


2. Writing has always been my passion.

Sebab tu time skolah dulu aku takde masalah kalau cikgu suruh buat karangan. Lajuuuu je idea aku keluar. Takat essay tidak kurang dari 300 patah perkataan tu celah kangkang aku je. Selalunya santak ke 900 patah perkataan aku belasah tulis. Lepas tu kang kejap-kejap aku kena panggil ngan Cikgu Rahim 'Awak tak paham ke saya kata takleh lebih dari 350 patah perkataan?'.
Kecoh la Cikgu Rahim ni. Aku dah bagi bahan bacaan tu baca je la.
Aku mana reti tulis sikit-sikit. Tu pasal aku ada masalah kalau buat Paper Dua Bahasa Malaysia - RUMUSAN. Sumpah aku tak reti nak tulis sikit-sikit. Sebab aku memang dah dilatih kalau cakap biar TERANG dan JELAS. Walaupun writing is a passion of mine, tetapi aku tak suka menulis sesuatu yang aku tak tau. Aku enjoy tulis benda yang dekat dengan diri aku or at least something yang aku tau contohnya buat assignment (dulu laa, skarang sori!). So, bila aku diminta untuk buat entry pasal Blackberry adehhhhhhh. Terasa makin bengap kepala gue.


3. Aku masih gunakan HTC untuk berkomunikasi.


So, aku belum dapat fully explore Blackberry ni lagi. Kalau tak explore camne nak tulis??????


4. Aku tak reti, tak reti, tak reti (ala-ala Wardina cakap TAK PAYAH, TAK PAYAH, TAK PAYAH)

Aku dah bagi 2 orang try picit-picit BLackberry ni. Orang pertama adelah En Wan. Tapi laki aku ni sorrylah nak melibatkan diri dengan kegiatan blogging aku. Awal-awal dia cakap taknak masuk campur. Aku suruh dia test pun dia picit lebih kurang je. Dia lagi suka picit-picit aku kot. Tapi, En Wan ni bukan gila gadjet pun. Dia ni ko kasik pakai henfon yang gedabak buat baling anjing tu pun okkk je. Dia takde hal ngan benda-benda gadjet segala.

Nape lah MAS ke, Air Asia ke tak suruh aku buat advetorial? Konfem dengan senang hatinya aku serahkan tugas ni kat En Wan.So my next mangsa adelah ****. Dia ni memang hantu gadjet. Kejap-kejap tukar henfon. Aku tunggu je ni point-point yang aku suruh buat. Manaaaaaaaaaaaaaaaaaaa??


Takpelaaaaaaa.
Biarlah aku buat sendiri.




So, skarang aku guna 2 henfon.
Satu HTC, satu Blackberry pinjam.
HTC pakai Maxis, Blackberry pakai Digi.
Sejak tahun 2003 aku pakai Maxis, so far takde masalah.
So, aku tak nampak point untuk aku tukar ke telco yang lain.
Kau buatlah iklan macamana gempak pun, selagi aku takde problem dengan apa yang aku pakai skarang, memang aku tak tukar. Kecuali ko bagi aku test dulu, FOC.

So since Digi is paying for a month, dapatlah aku try Digi camana. Tapi aku tak guna sangat pun. Balance aku kejap tadi pun baru RM6.70.Still, aku taknampak apa bezanya. (yet)

Tapi beza yang aku nampak between HTC and Blackberry is mula-mula sekali the kamera. Ehhhhhhhhh, kata camwhore. Mestilah bendalah ni dulu aku check.



Left : HTC Touchflo
Right : BLackberry Curve


HTC tak sharp, tapi bagus untuk mereka-meraka yang ada jerawat dan bintik-bintik jeragat macam aku. Gamba menjadi sangat soft, nescaya mereka di luar sana tak tau muka anda ada defect.
HTC juga membuatkan kulit saya nampak lebih cerah dari biasa. Hahaha.
Tapi, HTC telah menampakkan cadar aku macam empat bulan tak basuh.



Abaikan email JILAT GENTEL ni. Nama macam jahanam.

Email.

Blackberry ni donwload email in real time but HTC tak.
Option yang paling best HTC offer pun is to download email every 5 minits which aku tak suka. Sebab tu aku tak setup pun email kat HTC. But now dengan Blackberry aku dah jadik semakin malas pulak nak on laptop sebab kejap-kejap aku baca email kat henfon. Jakun kan?




But now aku ada masalah.
Semalam aku gatal pi beli Blackberry case.
Aku pulak tak tengok camne awek tu pasangkan, bila aku nak snap pic, dia jadik camni.
Bila aku nak bukak the case, tak reti pulak.
Camne nak buat ni weh????



Bagus tak entry aku pasal Blackberry?

Konfem kalah.
posted by green apple @ 10:09 PM  
Newer›  ‹Older
Penangan spa.....terus period pain
February 21, 2010



Lepas kena penangan spa, terus period.
Dan terus aku flat atas katil sepanjang hari semalam sampai now lagi perut still sakit.
Tapi sempat gak masuk ofis pagi tadi lepas pi pasar sebab sepanjang minggu lepas aku tak masuk ofis so macam tak best je tak jenguk ofis. Padahal nak check fax ngan surat je.

Seriesly aku tak sabar nak start balik jumpa customer esok and pulun keje like there's no tomorrow. Malas nak berkhayal dah. Rimas kepala otak aku.

So disebabkan aku terbaring je semalam, En Wan pun hilang mood nak pi keje padahal dia kena masuk opis.. So, bila aku dah terlentang tu dia pun ambik la peluang guna laptop aku. Senang la hati member kan, bini tak larat nak bangun check apa dia buat. Boleh la tengok porn tanpa gangguan. Aku pun malas nak ambik tau apa ko buat. Jangan ko terdelete file-file aku sudah.

Tapi nasib baik ada Blackberry pinjam (dari contest Digi) yang berupaya menfokus dari jarak kejauhan yang maksima, and gamba sangat sharp. At least sharp la dari HTC aku tu.

Ini rupanya keje dia dari tengahari...


Ni aku snap secara berjengket-jengket. Memula aku ingat dia layan porn. Maklumlah, dah siap berlenggeng ni kan, padahal aircond bukak. Mesti layan porn ni. Mesti!! Bini tengah takleh pakai lak tu. Ni konfem ni. Konfem!


Oppsss..???
Sekali Air Asia laaaaaa.


Dan aku pun terperasan passport ada atas meja.


Aku jalan belakang dia sket buat-buat macam nak tido then zoom kat kertas atas meja.
Macam kertas tulis formula add maths kan?
En Wan ni kalau buat apa pun, kertas conteng mesti ada kat tepi. Gila punya teliti kalau buat keje.


This is it.

Gold Coast, here we come.
(orang lain dah sampai aku baru sibuk nak pegi. Pastu kecoh)



posted by green apple @ 4:39 PM  
Newer›  ‹Older
Macam kena dera
February 20, 2010
Selsema.
Macam nak demam pulak.
Ni semua takde lain la. Punca-punca STRESS dan SAKIT HATI.

So, untuk membaikkan 'demam', lepas breakfast aku gi spa. Hehe.
Saje je tak penah gi spa nak gi spa.

Aku ambik pakej sauna, body scrub and milk bath. Bila dia kata milk bath je, aku tak berharap lansung kulit aku jadik putih (wahahah. bodo gila mandi susu sebab nak putih??), cuma tolonggggggggggggglah jangan bertukar kelabu.

Hasilnya sangat la best dan skarang aku sangatlah mengantuk, ditambah pulak dengan En Wan yang dah berdengkur kat sebelah.



Masuk je dalam kedai terasa macam ada kat Bali.
Dengan lagu-lagu ala ke-Bali-annya and lilin-lilin serta wangi-wangian, standard la kan spa centre. Kalau spa bau macam rumah aku baik aku takyah datang.

Mula-mula biasa la kena sauna dulu. Lepas tu body scrub.
Memang best gila budak tu urut badan aku. Macam nak tertanggal jugakla kulit aku. Eloklah kalau tertanggal pun. Berkerak sangat aku rasa. Nak lagi tang bontot tu. Sental kuat skit ye dik.

Tang dia gosok celah-celah kangkang, celah tetek aku cuba bayangkan apekah rasanya diraba dengan rakus sebegini oleh seorang wanita. Tapi aku tak rasa apa-apa. Maknanya aku takde potensi nak jadi lesbo. Alhamdulillah.
Mana la tau kan kot kot la masa dia gosok-gosok tu tetiba aku rasa stim tak ke satu hallll.

Budak spa : Biasa berurut ke?

Aku : Tak. Kenapa?

Budak spa : Badan akak ni elok. Sedap lagi ni.


Sedap ye dik badan akak?
Tu baru luaran je. Belum dalaman lagi.
Nak tau sedap ke tak marilah tanya suami akak.

Merah-merah blakang badan aku jadiknya.
Macam melecur okkkk.
Tapi itulah dia tanda bahawa bahagian tu memang banyak angin, sebab tu la aku selalu tampal koyok (Salonpas) kat area tu dek kerana manjang je lenguh. Tapi kat bahu ni je la yang merah. Bahagian lain takde pulak. Mungkin bahagian-bahagian lain selalu diurut oleh En Wan so toksin-toksin tak sempat nak melekat pun.

Semalam, aktiviti mingguan setiap hari Jumaat..



Tiket wayang tak mahal mana, tapi kena CUKAI dengan si kecik ni yang lebih



Aku memang tak berkenan tengok citer tak lojik-lojik macam ni, tapi layan je la dah En Wan nak tengok sangat. Bawak Redza sekali. Padahal Redza baru baik demam. Tapi citer dia not bad la. Dalam pada tak lojik tu ada gak benda yang boleh kita terima cuma dalam bentuk yang berbeza. Contohnya masa Poseidon (The god of the waters) tu bagitau anak dia yang walaupun dia tak jalankan tanggungjawab dia sebagai ayah but dia selalu berada di sisi and perhatikan anak dia. (mode Ustazah)

Tapi sebelum masuk cinema.... 





Misi menambah stok DVD pirate.

DVD ni adelah bagi mengisi masa lapang dari Sabtu sampai ke Khamis depan. Jumaat takyah layan DVD sebab Jumaat adelah hari tengok movie. Selalunya kitorang layan DVD lepas dinner. So takde la boring malam-malam ku.

Selalunya angkut DVD sampai 6-7 keping. Satu hari layan sekeping. Tapi semalam En Wan beli 3 DVD je. Hmm..apalah aku nak buat dengan lagi extra 3 hari tu.


Ya Allah, selamatkan lah hambamu ini dari dirakusi...

posted by green apple @ 1:38 PM  
Newer›  ‹Older
CNY holiday
February 18, 2010
Cuti CNY yang lepas, aku plan nak gi Singapore. Balik kampung tengok nenek la pulak kan, asik holiday sana-sini, nenek dah lama tak jenguk. Apa nak jadi lah?? (sound diri sendiri seblom orang lain sound aku). Lama tak tengok nenek, kang orang tua ni sumpah aku jadi tudung saji satu hal pulak. Tu la kan, suruh pakai tudung taknak, meh sumpah jadi tudung saji terus.

Jumaat siang tu aku dah kensel plan gi Melaka sebab nak kumpul tenaga, konfem malam kang aku yang kena drive ni. Sekaliiiii Mak Aji potong. Dia kata takyah masuk Singapore sebab sure jem. Aku dah plan baik ngan cousin aku nak fetch kat Woodland segala last-last tak jadi. Bila tak jadik tu mula la aku terbayang cuti 4 hari bakal dipenuhi dengan sangapan berganda. Nak abiskan Jumaat tu je dah berpeluh. Belum masuk Sabtu. Ahad? Isnin? Selasa?

Ibal pun dah berbulu plan masuk Singapore tak jadi. Dia suruh aku plan apa nak buat. Sorila aku nak balik Bangi. Takde keje. Dekat sangat okk nak berholiday. Nak pi mana kat Bangi tu? Pasar malammmmmmm??
So, aku suruh diorang lepak rumah aku. Kali ni Ibal kena tido sini. Mak Aji ni kalau Ibal tak tido sekali, memang takde de dia nak duduk rumah aku lama-lama. Selalunya sampai petang Sabtu, Ahad lepas breakfast dah menggagau kemas bag nak balik. Alasan, 'Takde sape tengokkan adik ko kat rumah'.

Hak enaaaaa. Adik kalau besar anak aku takpela jugak. Boleh jugak aku gentel-gentel. Ini bulu kote dah sampai lutut lagi nak tengok-tengokkan??

Sabtu petang, dorang sampai.
Terus aku set plan lepas Maghrib gi Muara, Port Klang. Pekena seafood. Sebab Ibal kata Mak Aji dok sebut-sebut nak pi Pengakaln Balak kat Melaka nak makan ikan bakar. Tak kuasa aku nak redah jam bayar tol dekat lima belas hengget semata-mata nak makan ikan bakar yang belum tentu aku dapat makan isi ikan. Selalunya kepala ikan je aku sempat hongges.

Tapi sebelum tu pekena tazkirah dari Pak Aji dulu.
Puncanya dia nampak buku ni kat katil aku.


Pak Aji : Baca ke tak ni?

Aku : Baca la jugak. Tapi skang Diana tengah habiskan buku Nicholas Sparks. Hehe.

Pak Aji : Hmm, takpe. Janji baca. Ko dah tergerak nak beli buku ni pun dah kira satu peningkatan. Hidup kita ni biar lagi baik dari semalam bukan lagi teruk dari semalam.



Ambik aku sebijikkkk!

Tapi aku recommend buku ni kat korang. Setakat mukasurat 183 aku baca, buku ni memang mengajar aku untuk sentiasa bertenang. Walaupun ada ketikanya aku emo jugak. Nak lagi kalau part shopping yang En Wan tak approve, memang bengang gila. Rasa nak angkat je laki aku ni lontarkan kat mesin tebu.

Mungkin aku belum sampai ke bab 'Sentiasa bertenang jika kemahuan kita tak diendahkan'. Jap aku check ada ke tak tajuk ni.


Mangsa kami di malam Sabtu itu.


Tukang beratur.



Nampak itu awek Ibal? Dah, pasni jangan tanya Ibal single ke tak. Aku penat nak jawab. Apa kata korang tanya aku single ke tak?


Sekali makanan lambat sampai. Semua muka dah benyek. Nak lagi muka En Wan. Muka aku dah memang benyek, tu takyah nak dibawak berbincang la kan. Seb baik henfon Ibal banyak game, dapatla tengok Redza behave sket. Kalau tak, konfem suara aku yang paling kuat kat restoran tu.

Kalau manusia ni la punya la ramai macam nak mati, ada la dekat sejam aku tunggu makanan. Tu belum dengan berebut meja lagi. Aku kejap-kejap mintak tarik meja tu, tarik meja ni. Waitress tu pun taknak lalu tepi meja aku dah. Asal lalu je konfem aku tahan tanya mana lauk tak sampai? Sampai budak-budak ni nak hantar lauk kat meja belakang pun lalu kot jauh.

Tau takutttttttttttttt. Len kali besarkan dapur ye?




Sampai je makanan, semua macam jaws.
Termasuklah aku.
Aku makan macam nak terbelahak. Seb baik pakai T Shirt okkk. Takde la orang sebelah nampak perut aku yang bergulung ni. Orang sebelah dah la hensem macam muka Zulhuzaimy. Tak tenteram jiwa aku nak makan.

The next day, aku telah mendapat satu idea.

Aku : Bang, kita gi 1-U nak?

En Wan : Nak shopping apa lagi, Di? Last week dah beli baju 2 helai.

Aku : Eh, mana ada nak shopping. Mama ngan Papa belum penah sampai 1-U lagi. Dorang asik main Alamanda je.

En Wan : Tak sampai 1-U lagi ke? Laaaa ye ke. Ok, siap.


Tu baru Plan A okkkk.

Aku dah rangka sampai ke Plan C.

Plan A : ajak pegi 1-U.
Kalau tak jadik, masuk Plan B.

Plan B : ajak pi Sunway Piramid, dekat sikit.
Tak jadik jugak kalu, masuk Plan C.

Plan C : bogel dan kangkang.

Hasilnya, aku shopping lagi.
Yeahhhhhhhh!!

Tapi, kita mesti ada step untuk shopping.
Nak shopping pun mesti ada skill.
Mesti mau ada step.

Step yang pertama, beli bra.

Tarik laki anda ke tempat bra dan acukan bra itu ke dada anda. Nescaya, dia akan membenarkan anda membeli dengan harapan malam nanti dia dapat merasakan sesuatu disebalik bra yang baru dibeli itu.

Kalau step pertama lepas, maka step-step lain haruslah lepas. So, itu sajelah petua saya. Kalau boleh pakai, sila pakai. Kalau rasa-rasa laki korang tak lut dengan bra yang bergantungan, bolehla tanggalkan aje bra yang anda pakai.

Kalau tak lut jugak mungkin laki anda dalam proses manjadi gay. Jadi jagalah bontot anda baik-baik.

Aku ngan Mak Aji sama naik borong bra. Bra seploh ringgit je pulak tu. Sekali sauk ha kauuu, lima terus. Mak Aji beli bra sebab plan nak dok rumah aku satu malam je, sekali Ibal ajak stay lama. So terpaksa la beli bra ngan panties baru. Takkan nak share bra aku kot. Tetas bra aku kanggg.

Lunch at Simply Penang.

Boleh laaaaaa.
Rasanya laksa Mak Aji masak lagi sedap.


Lagi aku fokuskan kamera kat dia, lagiiii dia senget-sengetkan muka. Penyakit!



Redza dan Aunty Diyana.
Sejak awek Ibal ni ada kat rumah aku, aku ni terus jadik tak laku. Sikit-sikit aunty Diyana. Mentang-mentanglah Diana yang ni tak berapa cerah. Ko buat tak nampak je ye. Tapi elokla jugak. Aku boleh makan dengan tenanggggg.

Dimana kah Ibal??

Ni lagi sorang. Dah la dia ajak awek dia datang rumah aku. Dia dengan selambanya kuar melepak ngan member. Awek dia terkontang-kanting sorang-sorang. Seb baik budak ni survivor.

Untuk Diyana : Ko pikir lah baik-baik nak ke tak ngan adik aku ni. Masih ada masa lagi untuk buat pilihan. Haha.




Ni gamba yang aku snap dari tingkap bilik aku pagi esoknya (Isnin). Macam mama kotai kan Ibal dengan selambanya je jalan ambik angin pagi dengan pakai kain pelekat. Anak aku pun sama naik ngan tak mandinya bersiar-siar. Bila aku tanya apesal Redza kuar rumah tak mandi?

'Eh, boleh la mama. Acu kata boleh'.

Acu kau apa aje yang tak boleh. Tak mandi 3 hari pun takpe dia ni.




Memang enak bersantai-santaian di pagi Isnin yang cuti ini apabila aku tengah bersilat sorang-sorang kat dapur kan?? Tapi takpe, aku anggap je la diorang tetamu kehormat.


...maka biarlah aku masa sorang-sorang kat dapur.
Biarlahhhh.
TAKPELAAAAAAA.
BIAR LAAAAAAAAAAA.

Lepas Zohor, zasssssss pi Sunway Piramid pulak.
Alasan yang sama, sebab Mak Aji lom pernah sampai Sunway Piramid.

Tapi mungkin Tuhan telah takdirkan bahawa cuti kali ni memang aku kaya dengan baju.
Sebab hari tu je aku rembat sekaligus 4 helai. Alahhh, yang longgok-longgok aje. Boleh la nak sampai empat helai. Cuba yang gantung-gantung tu. Pegang, lepas. Pegang, lepas.


Betul tak aku cakap yang aku tak berapa laku cuti baru-baru ni? Maka bolehla aku jemput dorang ni datang rumah aku every weekend, boleh aku ngan En Wan marathon tengok movie.



Aku promote Toshiba laptop setengah jam je, terus Mak Aji ngan Pak Aji nak beli laptop dan-dan tu jugak. Terus heret gi Harvey Norman. Ye ye je sales tu bentangkan segala specs and faedha-faedah membeli Toshiba.

Takyah la dik, ko bungkuskan je la laptop ni.
Akak dah buat presentation kat rumah pagi tadi.

Sebenarnyakan, motif Pak Aji beli laptop sangatlah tak lojik.
Puncanya pagi Isnin tu paper KOSMO (ke METRO?) higlitekan issue Facebook Tun M paling ramai peminat. Terus dia nak beli laptop. Padahalll ada sebijik lagi laptop kat rumah.

'Na, nanti ko buatkan papa Facebook'

Berstighfar kejap aku.
Perlu ke aku delete FB aku pulak?
Oh, I'm in danger okkk. Danger!

Jalan-jalan lagi sampai ke petang, by the time sampai rumah, aku mampu seret je kaki. Tak boleh nak langkah dah. Kalau berjalan ngan En Wan memang penat. Dia memang bawak ko pusing sampai ke ceruk-ceruk.

Buktinya, adelah apabila dah pukul 7.45pm aku tak dengar-dengar lagi Pak Aji azan Maghrib. Sejak Sabtu lepas we all solat jemaah Maghrib sama-sama. Ni memang situasi biasa la kalau dah berkumpul. So aku ni get ready je dalam bilik tunggu dia azan. Tapi tak azan gak, so aku solat je la dulu.

Lepas solat, En Wan masuk bilik.

En Wan : Papa tak azan ye? (apesal ko tak azan je?)

Aku : Tido kot, penat sangat asik berjalan dari Sabtu.

En Wan : Gi kejutkan. Abang nak buat something malam ni.

Aku : Di penat laaaa. Esok la ok?

En Wan : Jangan nak perasan. Orang nak buat lain la.

Aku : (cover malu dengan memicit telo En Wan)

En Wan : Cuba tengok kat bawah abang buat apa.






BBQ!

Laki aku ni memang tak reti penat.
Tapi sebab dia willing nak masak, silakan.
Aku toksah kata nak tolong masak, nak kunyah pun tak larat dah.


Bukti kesekian kalinya bahawa aku memang tak laku.



p/s : gamba awek adelah diconteng kerana awek itu lagi cun dari aku. Jadi, aku dengki.
posted by green apple @ 9:09 PM  
Newer›  ‹Older
......
February 16, 2010




NAK UPDATE TAPI DEMAM.


posted by green apple @ 10:27 PM  
Newer›  ‹Older
Answer
February 12, 2010



Nampaknya ramai yang telah mencuba nasib tapi hanya 2 orang je yang berjaya.
Tahniah diucapkan kepada pemenang.
Yang pengalah jangan berkecik ati, sebab kalau menang pun ko tak dapat apa-apa.
Wakakaka.

Ramai betul bajet Redza cakap I LOVE YOU. Korang ni punnnn. Tau la masing-masing tengah dalam mood berkasih-sayang bulan ni.

Actually, Redza cakap :

" S..T..U...Baleyu...X...Y...Z"

Yang jawab 'baju melayu' ok la, aku accept sebab bunyik dia akan-akan.

Tapiiiii yang teka 'BLAH LA YOU' tu memang aku sujud kat ko okkk. Imaginasi yang agak ekstreme.

Tapi kira ok la kan dari aku.

Percaya atau tak Redza penah kena penampar aku tak pasal-pasal hanya disebabkan si Baleyu ni?

There's one time dia membaca kat dapur. At the same time mengajar bibik jugak. So aku dengar dari jauh dia baca A for Apple, B for Baby, bla bla bla....bibik ikut je apa dia cakap.
Sampai kat Baleyu aku dengar dia jerit 'Kepala you!!!!'.

Ohhhhhhh menggelupur la jin aprit dalam badan aku ni.
Kuang ajo ko kepala-kepala kan bibik. Nak kena ni.
Aku lari dari depan sampai kat dapur terus pelepekkkkk sedas kat kepala.
Hambikkkk buah tangan turun-temurun dari Mak Aji aku bagi.

Terkebil-kebil dia ngan bibik pandang aku.

Aku : Sape ajar kepala you kepala you ni?

Redza : Mana ada...Ija cakap Baleyu.

Aku : Apa Baleyu-baleyu?

Redza : Ini...(tunjuk kat huruf W. Sambil gosok-gosok kepala yang kena lempang)

Masa tu kebetulan En Wan dah ada kat tepi aku. Dia tenung je muka aku.
Aku pandanggggg je tangan En Wan, kot-kot la sampai kat kepala aku pulak.

Sedih bila mengenangkan aku pukul Redza tak pasal-pasal.
Tapi aku rasa Redza lagi sedih dapat mak pekak macam aku.


posted by green apple @ 10:11 PM  
Newer›  ‹Older
Kalau nak teka, silakan. Kalau kalah saya tak suruh diri atas kerusi. Menang pun tak dapat apa, jangan nak berangan.



Kamus Redza.


BALEYU
posted by green apple @ 12:26 PM  
Newer›  ‹Older
Thank you
February 11, 2010



Pemandu yang bodoh baghal.

Boleh dia sanggup menyelit kat tepi keta aku sampai terjongkit keta dia naik atas divider (bukan divider, tapi bendalah yang kat traffic lite tu) semata-mata sebab dia ingatkan aku bangang tak paham apa itu lampu hijau. Padahal, aku benti sebab keta depan bersusun jam, kalau aku jalan jugak, maknanya aku benti kat petak kuning. Maka, dia pun menunjukkan keterer-annya lalu menyelit kot kiri lantassssssssss terjongkit semata-mata nak kejarkan trafik lite yang masa tu dah oren pun.


Padan muka!!
Akhirnya ko kena benti jugak sebab lampu dah merah.
Series bodoh.
Aku tak paham apa dia nak buktikan kat aku.
Kalau nak buktikan kat aku yang ko bangang, takyah susah-susah. Dari ko kat belakang keta aku honk honk tak benti-benti suruh aku jalan pun aku dah boleh agak level kebangangan kau. Padahal keta dia sah-sah lagi tinggi dari keta aku, apa ko tak nampak ke depan ni jam?? Walaupun lampu hijau, takkan ko nak menyondol jugak ke depan. Tau baca rukun jalanraya tak?

Bila dah hijau, berdesup pergi siap cilok-cilok lagi.
Nak cover malu la tu. Takyah cover-cover la, takde saper pun nak tengok muka kau.

Those yang respond to FB status aku semalam, THANK YOU VERY MUCH.
Actually ada sebab aku buat ni.

Alasan aku untuk buat ni sebab nak cantas those yang tak kenal tu actually bukanlah isu utama, tapi memang dalam proses mencantas la ni.

Lagi satu sebab, aku nak kenal who is who. Macam kawan-kawan tu melampau la kan kalau aku tak kenal. Some of the bloggers aku kenal. Cuma yang ramai-ramai ni aku nak tau gak, apa sebab ko ada dalam list aku, sebab aku ni memang accept je yang friend request. So now dah tau some of them adelah reader and blogger, pasni boleh la aku kenal-kenal.

Another reason was semalam aku try la tekan sana sini kat FB, sekali tertekan pulak button FRIENDS yang entah tahun bila aku buat tapi aku tak jenguk-jenguk dah. So dalam column FRIENDS ni ada link to 'CIRCLES YOU'RE IN'.

Malu pulak bila tengok ada yang dah masukkan aku dalam group-group tertentu sedangkan ada antaranya aku tak kenal sangat pun. Cuma kenal surface je. Kalau lalu kat sebelah belum tentu aku perasan, ditambah pulak dengan aku yang bangsa jalan menonong tak pandang orang (tapi kalau laki hensem lalu, pandangggggggggggggg).



Mula-mula aku terpandang nama 'Nur Azzariah'. Aku macam 'Siapa ni weh??? Ahhh sudahhhh'. Now I know saper :). Thank you.

Diella, yes I know you. Tapi, SISTERS3 tu apa kebendanya? Tiga suku kah?





MY TIGHTEST CIRCLE.
Damn!!!!
Siapa pulak niiiiiii.
Series aku malu gila okkk.
Aku tau ni mesti blogger or reader ni sbb aku nampak muka Ceera pun ada dalam tu.

BEST BUDDIES.
Padahal budak ni aku tak rapat sangat pun, tapi kenal la sebab skoolmate. Sanggup dia letak aku dalam BEST BUDDIES. Kalau tanya bapak dia nama apa pun aku tak tau. Damn! Damn!

FRIENDS TILL THE END.
Ini lagi laaaaaaaaaaaaa.
Customer gue.
Teringin gak dia nak befren ngan aku padahal aku ketuk dia gila-gila sampai margin 50%. Mintak-mintak dia tak baca la blog aku. Heheheh.
(tu mula lau tu nak hantar mesej kat dia bagitau aku ada blog)

But she's nice, selalu gossip-gossip pasal jejaka macho dan gantang. Well, ladies kan. It's either mengumpat or borak pasal jantan. Eh, aku dah kawen ke blom?



Ini yang aku muskil.
Saper ni weh??? Memandai-mandai loverkan aku.
USER tu apa maknanya?

Kot ye pun nak ngaku aku lover, letak la gamba sket bang.
Sekali Dr SMS kauuuuuuuu!!!

Tak pun Rajinikanth.
Aku boleh ajeeeeeee.




posted by green apple @ 11:43 AM  
Newer›  ‹Older
15
February 09, 2010



15 random things.
Tagged by Shasha Bee. (sebenarnya dia suruh buat 23)

Kan ke senang hidup aku macam ni hari-hari buat tag je keje.
Actually dah banyak dah random things aku buat dalam blog ni. Aku pun lupa mana aku letak. Tapi takpela, aku try ingat balik apa yang randomnya about Green Apple.


1. Mesti pakai pantyliner
Dulu aku ingat pantyliner ni adelah getah spender. (gla bodoh)

Except kalau pakai G-string, konfem takkan kuar rumah tanpa pakai pantyliner. Aku start pakai pantyliner tahun 2000, masa dah keje. Biasa la kan, first time pegang duit gaji sendiri, takyah bayar rumah, makan tanggung, so gaji tu macam banyak gila. Jadi, mula la beli benda yang tak penting sangat like pantyliner. Tapi lepas tu pantyliner ni jadik satu kemestian. Kalau tak pakai terasa pepek bagai diawangan-awangan. Something missing bak kata Tom Sellect. Disebabkan aku tak suka pakai tissue toilet, so kalau pakai pantyliner tak kesat pepek pun takpe, spender aku tak basah. Sejak pakai pantyliner perasa green tea, En Wan kata pepek aku wangi. Eh.

(matila takde orang nak minum green tea pasni)


2. Tak pakai perfume pun takpe, janji pakai deodoran
Akulah manusia yang paling malas pakai perfume. Sebab tu aku tak gila kumpul perfume. Selain dari sebab takde duit dan takde tempat nak letak perfume banyak2, hidung aku boleh accept bau-bauan ikut masa. Sometimes, boleh bau perfume A, kang sebulan pastu aku takleh bau. Bau je muntah. So, aku beli perfume cukup syarat je. Kot-kot la terasa nak pakai. En Wan sampai tak tau nak belikan aku apa untuk birthday. Perfume tak pakai, emas tak pakai, coklat tak makan. Sudahnya, tiap-tiap tahun aku dapat hadiah ciuman kasih sayang berserta nikmat syurga dunia yang tidak bertepi.


3. Menyampah dengan orang yang tak reti nak berbual
Aku memang tak reti berbual dengan orang yang sepatah aku tanya sepatah dia jawab. Kalau orang tu aku pernah jumpa 2-3 kali and dia masih dengan sepatah sepatah nak jawab, masuk kali keempat aku jumpa memang aku angkat kening je la. Sumpah aku tak tegur dah. Come on la. Kot ye pun ko pemalu gila, takkan dengan orang yang dah pernah berbual ngan ko 2-3 kali pun ko still nak stiff. Tak lojik okkk. So seblom aku tepuk kepala kau 'Alo, yang ko taknak bercakap-cakap ni apehal, sengau ke?' baik aku buat dek. Aku anggap je la ko tak suka aku.


4. Suka ratah lauk
Walaupun kat rumah ni cuma ada 3 orang dewasa dan seorang kanak-kanak yang masam, dan 2 orang dewasa hanya makan di rumah pada waktu malam, tetapi average duit belanja pasar adelah RM150 seminggu. Itupun 2 kali seminggu makan kat luar. Sebab aku suka ratah lauk. So, kalau aku masak tu memang nampak macam nak makan 7 orang, tapi hakikatnya cuma bibik, budak masam, En Wan, aku dan 3 ekor jin belaan yang makan. But suprisingly lauk tu habis. Tapi bak kata En Wan 'Takyah nak surprise surprise, Di. Dah memang awak yang mentekedarah laju, lagi nak cakap "surprise eh, kita tak penah buang lauk".

Ehh dia ni, aku muntahkan balik kangggg.


5. Suka gelak kuat-kuat
Sesaper yang penah bersembang ngan aku sila la buat testimoni untuk point nombor 5 ni. Aku memang jenis yang cakap kuat dan gelak kuat. Sebab tu aku pikir patblas kali kalau orang ajak jumpa. Bukan apa, takut lepas jumpa orang tu terus putus sahabat ngan aku. Tapi betul apa, nama pun GELAK, jadi apesal nak suruh aku kontrol. Kalau kontrol, namanya SENGIH. Kalau tang bercakap tu, memang takleh buat apa la. Keturunan aku ada tempias-tempias Padaiyappa, so memang dah biasa cakap kuat. Cuba tengok pompuan tu panggil siap ngan echo lagi 'PADAIYAPPA PA PA PA PA'.


6. Retail therapy tak pernah menjadi
Untuk orang lain mungkin menjadik. Tapi ngan aku, tak pernahnya jadik.
Mungkin sebab apa yang aku beli tu sebenarnya tak berapa penting or apa yang aku beli sebenarnya untuk cukup syarat pi bershopping. Whereas sebenarnya ada benda lain yang aku nak beli tapi aku tahan diri dari beli. Sebab tu kejap-kejap aku ajak En Wan pi shopping sebab kepuasan tu takde. Tapi aku beli yang murah-murah je cam kasut Vincci, bra Scarlet, spender yang 5 helai satu ikat tu and beli Yong Tau Foo kat pasar malam. Murah je kan. Jangan ingat benda murah tak tahan lama. Sandal Vincci yang aku pakai skang ni dah nak masuk 3 tahun tak mampos-mampos lagi. Cibai betul. Nak je aku gigit kasik putus.


7. Nak feeling macam orang kaya tapi apakan daya
Aku suka tengok blog orang yang cerita pasal shopping and food. Cerita beli designer dress, designer shoes, branded handbangs and makan kat tempat-tempat posh. Suka gilaaaaaa pastu aku nyanyi-nyanyi la kat telinga En Wan 'Jom laaa...jom la kita gi kedai Gucci (padahal kedai dia pun aku tak tau kat mana). Tapi percayalah, bila aku dah masuk kedai-kedai tujuh bintang ni, samada aku gostan ataupun takde saper nak layan aku. Jadi hasilnya, purse aku terselamat dari diperkosa oleh sales-sales yang rakus di situ. Kalau bab makan ni memang takde la aku nak masuk restoran gempak-gempak makanan Itali la, German la, Chezhoslovakia la. Sebab utama adelah En Wan memang tak berkenan makanan western. Dan aku juga berpegang teguh kepada pepatah 'Never eat anything you can't pronounce'. Makanlah makanan yang senang nak sebut dan senang juga nak bayar like 'Bang, benjo satu!'.


8. Suka wangi-wangi bila tido
Dari dulu aku suka mandi malam. Alasannya adelah supaya segar, wangi dan kalau esok bangun lambat takyah mandi dah. Tapi takde la wangi sampai nak spray perfume bagai, cukuplah dengan deodoran, krim badan dan air wudhuk. *pitam baca*


9. Tido bogel
Baju tido dipakai pada waktu nak tido.
Semasa tido tidak perlu pakai baju.
Selain dari rimas dan panas, ia juga melembabkan proses persenggamaan. Laki aku ni bukan boleh sabar-sabar. Kalau dah stim tu main rentap je apa yang ada. Kang rabak lagi spender aku. Puas pulak pagi-pagi sok aku nak kutip getah spender, kain spender, labuci spender semua bertebarai.

(Wah macam ganas je bunyiknya. Tu baru bunyik, belum tengok lagi. Wakakakka)


10. Tak pandai kipas
Aku memang tak pandai ambik hati orang lain. Sebab tu tak ramai kawan. Aku macam tak caya je ada 2000 org lam FB list. Nasib la korang tak kenal aku, kalau tak, konfem ada 2 orang je dalam FB list tu. Satu Ima, satu ****.

First, maybe sebab aku outspoken. Kalau aku rasa nak sound, aku cakap je. Mana ada orang suka mulut macam aku ni kan. En Wan je yang suka kat mulut aku. Auwww!

Second, kalau aku rasa takde benda yang perlu aku puji, aku takkan puji semata-mata orang lain pun puji. Ape kejadah?? Sometimes Mak Aji pun sound aku 'Ko ni tak reti ke nak ambik hati aunty tu. Dia dah bawakkan cookies untuk kau, rasa lah'. Dah ko bawak chocholate cookies, apesal lak aku nak rasa sedangkan aku tak makan coklat? Kang aku muntah depan ko kanggggg, sentap. Bagi aku, kalau aku rasa aku tak boleh nak puji, aku akan diam. Itu lebih baik kan dari aku puji tapi tak ikhlas. Dan sangat tak best bila ketidakikhlasan tu nampak jelas kat airmuka. Sangat-sangat damn je rasa.

Third, ...
Takyah la banyak-banyak. Kang betul-betul korang delete aku kang, kesian aku takde kawan.


11. Teh
Mana-mana aku pegi memang teh yang aku order. Tak kira la teh O panas, teh O ais, teh tarik, teh O ais limau or koTEH. Eh.
Tapi takde la semua tempat ko nak belasan teh kan. Agak-agak la kalau peghak sekalipun.


12. Pandang orang tak cover-cover
Aku kalau tengok orang memang tak sorok punya . Nak pulak kalau ada jejaka hensem ala Dr SMS melintas belakang aku. Memang aku pusingkan kerusi nak hadap dia. Buat apa nak cover-cover? Lain la kalau dia jalan ngan awek, ha itu memanglah kena cover. Kalau dia tengah lepak sensorang, jangan disia-siakan peluang ke-omeh-an ini. Kang tetiba dia bangun pi tempat lain kangggg, baru menggagau nak carik kat Telekom, kat FB, kat adultfrenfinder segala. Sementara dia terconggok kat depan ni, so STARE! Biaq pi orang nak kata ko gatal pun, bukan ko meraba, baru tengok je. Tak luakkkkkkkk.

(tapi kalau nak tengok laki aku tu ingat2lah aku di sini)


13. Meluat ngan laki meleseh-leseh
Saya suka lelaki yang selamba tetapi tidak terlalu selamba sampai nak citer pasal bulu kote on the first date.
Saya suka lelaki yang gentleman tapi tidak terlalu gentle sampai semuanya 'Up to you la. You decide'.
Saya suka lelaki yang suka berjenaka tapi pastikan jenaka ko tu betul-betul kelakar ye. Jangan sampai buat lawak benda-benda yang sensitif like 'Kulit u gelap ye? U mandi minyak sapi eh?'. Kalau rasa tak pandai buat lawak tu sila buat muka series je okk. Kang tak pasal kunyah bubur sampai tua.


15. Tak pernah shave bulu kaki dan misai
Amende ni wax-wax segala??
Tak penah hayat aku cukur bulu kaki and misai. (aku ada misai ala Sekar)
Bulu lain konfem cukur, kalau ada pun takat selai dua je la, saje nak bagi efek seksi. Tapi kaki memang tak pernah cukur. Maybe sebab bulu kaki aku tak ketara. Sikit sangat. Bulu kaki aku banyak lari kat celah kangkang kot. Ataupunnnnnnnnn, aku tak perlu cukur bulu kaki sebab wellllllllll kaki sebaya ngan Gisele Bunchen. Kaler je lain.

posted by green apple @ 10:08 PM  
Newer›  ‹Older
Seblom tido kena buat apa?
February 08, 2010



1. What is the most important thing in your life?

Happiness.

Sebab, kalau tak happy konfem takde mood.
Kalau takde mood mesti nak marah-marah.
Kalau dah marah-marah mesti kena lempang ngan laki.
Kalau dah kena lempang ngan laki mesti kita report polis.
Kalau dah report polis, mesti pastu kita terhutang budi dengan abang polis yang baik itu.
Kalau dah terhutang budi, mesti pastu kita ada skandal ngan abang polis yang 'baik ada maknaaaaaaaa'.

Kan dah bawak masalah lain pulak??

Jadi, yang penting kena happy.
Kalau anda gembira tepuk tangan!


2. What is the last thing that you bought with your own money?

Spender En Wan.
Aku yang nak tengok dia hari-hari kan, haruslah aku yang beli. Kalau ikut orang tua ni, spender tak tukar lima tahun pun takpe.

Aku : Bang, abang dah lama tak belikan Di bra baru. Balik-balik Di je yang belikan abang spender baru. Abang taknak tengok Di seksi ke?

En Wan : Abang taknak tengok awak pakai bra.

Eventho alasan dia buatkan tetek aku blushing, tapi bila dipikir-pikir balik arghhhhhh ini semua alasan haji bakhil!


3. Do you do your own laundry?

Dulu-dulu ye la. Skang ni dah ada bibik, bibik la buatkan. Kalau semua aku buat baik aku pos je dia balik Indon. Akan tetapiiiiiii, panties, spender En Wan and bra adelah aku yang basuh sendiri. Sorry la aku nak kasik orang lain belek-belek spender laki aku yang belum basuh tu. Nanti orang tau camana bau telor laki I. Tak boleh okkk, I jeles.

Tapi takde la aku basih guna tangan, tetap guna mesin. Aku pedulik apa bra tu nylon ke, cotton ke, lace ataupun sutera sekalipun semua aku sumbat lam mesin. Janji aku yang basuh, bukan orang lain. Tapi sidai tetap bibik buatkan sebab aku tak boleh la lalu bawah ampaian, kang susuk aku terkeluar.


4. Hugs or kisses?

Hugs and kisses work simultaneously. Kalau salah satu je bergerak, the feeling tak sampai. Sebab tu first time jumpa En Wan aku stiff, sebab tak peluk dowhhhh, tak feel.

Second time jumpa kat airport terus hug. Rindu sangat la konon. Padahal saje je carik sebab nak peluk dia. Kena rasa dulu, best ke tak. Baru boleh decide nak proceed or nak carik lain. (macamlah kau banyak option sangat kannnnnnnn)

Third time jumpa hugs and kisses.
Oppsssss.

Fourth time jumpa....ohhhhhhh begini rupanya rasa syurga dunia.
(sebab masa ni aku dah kawen)


4. Panty or bra?

Bra.

Bagi aku bra itu penting sebab kalau tak pakai bra tak selesa, tetek bergoyang-goyang atas bawah. Nak pulak kalau ko naik keta ngan En Wan. Dia ni bukan tau nak slowkan keta kalau lalu hump, main langgar je. Boleh tertanggal tetek aku.

Tak pakai panty takpe beb. Takde saper nampak. Alangkan kalau orang nampak tali bra ko terkeluar sikit je pun dah kena cop seksi (tak pun skanky). Apetah lagi kalau ko tak pakai bra dan dengan selambanya jalan kaki kat tepi highway. Toksah kata sebijik dua keta slow down, tiga-tiga lane konfem jam.


5. Kissed anyone today?

Eh apa pulak tak. Siap blojob lagi. Eh.


7. Your fav four letter word.

SUCK.

Sangat teruja tiba-tiba.
Oh patutlah teruja, jam sudah pukul 11.20pm rupanya.


8. What is you motto?

Tido tanpa seks adelah mimpi ngeri setiap insan.


9. If someone say “Is This Ok?” You say?

Bergantung la pada apa yang dia maksudkan.
Kalau dia tanya pasal baju ke, makanan ke, lipstik ke, kalau OK aku jawablah OK. Kalau tak OK, jawab TAK OK.

Tapi kalau En Wan tanya 'I don't feel like doing machinery tonite, how about doggie? Is that OK?'

Ok ajeeeeeeeeeee.

**byk pula yang komen apesal aku tulis MACHINERY. Ye, memang missionary (adekah lojik org seperti aku boleh tak tau word2 sebegini????). En Wan memang guna MACHINERY instead of MISSIONARY sebab dia kata dia ganas.


10. What are you doing now?

Menghabiskan tag sambil tengok Slumdog millionaire di samping kedengaran dengusan-dengusan nafas kencang di belakang menandakan sudah masuk waktu untuk bersenggama.

Nite all.








posted by green apple @ 12:09 AM  
Newer›  ‹Older
Biar tak berapa putih tapi jangan berkeladak sangat
February 07, 2010

Friday nite, as ussual. Tenet time.
Kali ni aku dah baca-bacakan kat telinga En Wan dari hari Selasa yang this week aku tak kira nak tengok Adnan Sempit gak. Aku dah tak tahan dengar komen-komen orang pasal movie ni. Lagipun Shaheizy Sam itu sangatlah masak mengkal okkkk.

Overall cerita ni boleh layan.
Actually cerita ni biasa-biasa je tapi cara dia kupas isu mat rempit tu melalui perspektif yang berbeza buatkan cerita ni best. Tapi, walaupun dia cuba alihkan pandangan buruk masyarakat terhadap mat rempit, still kat situ jelas lagi nyata mat rempit tu tetap dengan elemen suka melepak, memekak and carik pasal. (padahal aku dulu pun melepak dan memekak jugak tapi kat McD. Bezanya time tu aku takde moto, aku ada BMX)

Well, memang lah watak Shaheizy Sam tu lain dari mat rempit yang lain. Of course la, what do you expect. Dia hero okkkk. Hero haruslah lelaki yang best.
Walaupun dia mat rempit tapi dia tak hisap dadah.
Walaupun dia mat rempit tapi dia tak kebas beg tangan wanita-wanita yang dah tau berjalan kat tepi jalan lagi nak bawak beg melenggang-kangkung.
Walaupun dia mat rempit tapi dia tak rogol gadis dan janda.
Walaupun dia mat rempit tapi dia tak join lumba haram.
Walaupun dia mat rempit tapi dia tak join 'kenduri aqiqah'. (tapi part akikah ni macam real je. Pompuan tu betul-betul strip ke??)

Time akikah ni, aku tanya En Wan 'Bang, kalau abang la, stim tak tengok pompuan macam ni strip?'

'Ishh, takde lah. Hitam'.

Aku pandanggggg je muka dia.

Tapi betul la apa yang Shaheizy Sam ni cakap, tak semua mat rempit jahat. Tapi filem ni berjaya menampakkan yang mat rempit tu walaupun dia tak jahat, but still ada potensi nak membawa kepada isu-isu yang menjurus ke lokap. Walaupun sesaper pun ada potensi masuk lokap kalau tak berjaga-jaga, tapi kalau sebut mat rempit je memang takde de orang nak pikir yang baik-baik. Tak pencopet, perogol.
Padahal laki aku dulu pun merempit gak. Merempit pakai baju skolah lagi.

Apa-apa pun cerita ni memang best.
Aku ketawa sampai terkencing. Nasib pakai pantyliner.
En Wan yang dalam pada tak suka tengok cerita melayu tu, dia lak over terbahak-bahak sampai berselepet air liur dia kat muka aku.



Today Redza ada colouring contest.
Sibuk dia nak join. Hari-hari dia nyanyi kat telinga aku pasal nak masuk contest nak masuk contest nak masuk contest. Bingit.
Kitorang layankan aje la.

Lepas dropkan dia kat skolah, terus aku balik. Takde keje aku nak tunggu. Lagipun parents are not allowed untuk ada kat tepi anak-anak. Kang anak tak apa-apa, mak bapak yang sibuk pegang pensil kaler.


Masa ni contest dah abis, so mak bapak semua tengah tunggu majlis penyampaian hadiah.
Aku malas nak ambik port. Aku pun busy ambik gamba persekitaran.
En Wan beria-ia nak dengar kot-kot nama anak dia naik.
Sekali betul kauuuuu. Dia dapat nombor dua.
Aku yang pegang kamera last-last aku lupa nak snap gamba anak aku.
Tapiiiiiiiii Redza buat hal.
Dia ni kalau masuk part-part kena ambik hadiah, memang dia konfem bentan. Boleh dia taknak ambik hadiah tu! Alasan, hadiah tu kaler pink. Pink for girls. Macamana aku tak geram. Aku pulak yang kena ambik.



Takde la pink mana punnnnnn.
Sikit je.
Tu pun nak malu.
Ke ko ni ada girlfren kat situ???
Jangan Ijaaaaaaaaa, aku kepit buah ko ngan penyepit baju kang.

Walaupun just colouring contest, but En Wan nampak proud gila bila Redza menang.
Memang jelas sangat nampak dia happy.
Agaknya macam ni la bapak-bapak kita dulu proud kat kita, tapi taknak cakap, but nampak dari airmuka.

Kira berbaloi la tetiap bulan En Wan kena belikan pencil color baru.

Ok, now masa untuk berpoya-poyaaaaaaaaaaaaaaaaaa.

Nak shopping pakai duit sendiri pun bersyarat okkk.

Aku : Bang, nak beli baju boleh?
En Wan : Baju apa?
Aku : Baju nak jalan-jalan, nak dok rumah.
En Wan : Satu syarat.

Tang satu syarat ni yang aku letih ni.

Aku : Alaaaaaaaaa. Di dah mandi niiiiiii. Taknak mandi lagi.
En Wan : Kali ni syarat yang tak payah mandi.

Ni mesti suruh aku main gosok-gosok ni.

En Wan : Masak dulu, pastu baru gi shopping.

Yesssssssss!!
Bak kata mak metua aku 'Berehhhhhhh'.
Dalam hati aku 'Selamattttttt'.
Apa ingat keje menggosok ni keje mudahkah?
Perlukan konsentrasi dan daya tahan terhadap kelenguhan okk.

Oh baru teringat.
Pagi tadi time nak mandi, aku nampak ada lebam kat celah peha En Wan.

Aku : Bang, seingat Di, kelmarin Di buat love bite kat dada kan? Ni apehal kat celah kangkang pulak ni?

En Wan : Ni bukan love bite la. Ni gigit hantu.

Ok takpe.
Nasib baik alasan dia lojik.
Jap lagi aku nak gigit kat celah peha yang sebelah lagi, aku nak compare sama ke tak.
Kalau tak sama, ok fine. Memang kena gigit hantu.
Kalau samaaaaaaaaaaaaaaaaaaaa siap pompuan tu, aku hantar hantu malam ni jugak!

Tektik bershopping dengan suami :

Pastikan hanya satu beg shopping saje di tangan.
Kat dalam tu ko nak peruk sampai sembilan puluh empat jenis baju pun takpe, janji ko kuar dari mall, paper bag ko satu. Insyallah, minggu depan dia izinkan ko shopping lagi.

Actually tujuan sebenar shopping adelah kerana ini :


En Wan : Apa ni Di?
Aku : Compact powder. Nape?
En Wan : Tolonglah beli baru, Di. Dah berterabur macam ni pun nak guna lagi?

Eh tolonggggggg sket ye.
Apa ingat menatang tu murah ke?
Menggigil duit-duit aku dalam beg time nak bayar hari tu ok.
Haruslah kena guna sampai ke titisan serdak yang terakhir.
Aku pedulik apa dia terabur ke tak. Selagi ada, akan aku kikisssssssssss sampai lichinnnnn.

Tapi sebab dia dah sound tu kan, maknanya dia la yang kena belikan. Betul tak? Sape suruh bagi idea.



Hari tu ada saper eh tanya aku pakai bedak apa tapi aku lupa nama bedak ni.
Ni lah bedak dia.
Whitening effect jangan dilupa.
Biar tak berapa putih tapi jangan berkeladak sangat. Pepatah yang aku buat sendiri. (tu pasal la tak putih-putih)
posted by green apple @ 12:32 AM  
Newer›  ‹Older
Takkan semua benda nak bagitau orang...
February 05, 2010



Aku rasa bila kita blogging ni lambat laun kita mesti terdedah dengan konflik.
Tak kiralah konflik tu ada sangkut-paut dengan kita or tak.
Kalau nak cerita pasal konflik yang sangkut-paut dengan aku tu takyah cakap la kan. Pada yang setia baca blog aku ni tau sangat la betapa banyaknya konflik yang aku dah lalui. (fuhhhh, bahasa)

Tapi ada jugak konflik yang sengaja dicetuskan oleh orang lain yang pada asalnya konflik tu takde kena-mengena pun dengan kita. Tau-tau ehhh terlibat pulak aku ni.

So this afternoon, ada one lady YM aku. Lady la kot sebab yang suka sampai-menyampai ni pompuan. Hehe.

Memula dia tanya how nak jadik follower blog ni.

Mintak maaplah kalau ko tanya benda yang ada sangkut-paut dengan teknikal konfem aku takleh jawab. Aku sendiri tak tau camana korang-korang jadik follower blog ni. So, aku suruh dia tanya blogger-blogger lain camne nak buat.

Then, dia tanya kenapa follower aku tak ramai macam this one blogger yang new and she claimed that blogger takde lah happening sangat nak banding ngan blog aku (dia cakap bukan aku). Aku kenal blogger yang dia maksudkan. At least kenal nama la sebab sometimes aku notice dia ada leave comment kat sini.

Ok now aku nak tanya.

If korang boleh view berapa banyak follower aku ada, mustahil tak untuk korang tak boleh nak add jadik follower aku? There must be some button or apa-apa je la instruction like

'GREEN APPLE HAS 200 FOLLOWERS. WANNA BE ONE OF THEM? CLICK HERE'.

Something macam ni la. Aku pun tak sure, but possible tak option tu ada?

So when this lady memula tanya how to be my follower, then tanya pulak apesal follower aku sikit banding ngan that blogger, so aku konfius sket. Aku tak sure apa motif dia skang.

Adekah nak bagi aku bengang sebab that blogger new tapi lagi glemer dari aku?

Adekah ko ada masalah dengan that blogger and ko gunakan aku sebagai medium untuk maksud ko sampai pada dia?

If this is your point, baik ko tutup laptop, bukak TV tengok Na O Mei lagi pekdah. Sebab aku memang tak pedulik lansung saper lagi glemer, sape lagi hot, sape lagi banyak komen, saper lagi banyak follower and berapa tinggi rating blog kau. Seriesly aku tak ambik port and that's not my purpose berblogging. Kalau aku jenis yang kisah tu semua, aku rasa sehari mau 3-4 entry aku tulis.

If ko ada problem dengan that blogger, please settlekan sendiri. Aku admit, aku outspoken. Tapi kalau benda tu takde kaitan dengan aku, aku adelah sangat tak kuasa nak ambik tau let alone nak memaki-maki bagi pihak kau.

This lady tanya :

if unique visitors aku cecah tak seribu lebih sehari like that blogger.
if aku pernah cashout kan Nuffnang.
berapa nilai cheque Nuffnang aku.
ada tak aku join any road show Nuffnang, advetorial, bla bla bla (sumpah aku tak paham term-term ni).

Gila spesifik kau tanya. Memang dia tau aku tak layan sangat apa yang dia tanya. Bukan sebab aku tak frendly tapi aku tak berminat nak share benda-benda ni ngan sesaper

Welllll, takkan la semua benda aku nak bagitau.
Ada benda yang aku rasa nak share, aku tulis la.
Frankly kebanyakkan benda yang melibatkan material, aku dah malas nak share. Benda-benda macam ni sometimes sensitif.

Kalau anyone notice, aku jarang blog about shopping.
Sebab aku tau benda-benda macam ni sooner or later akan jadik bahan bergaduh.

Contoh ko beli Coach.
Orang yang mampu beli Coach tak rasa dengki pun bila baca blog kau. Sebab dia pun mampu beli benda yang sama. So korang pun jadi frens.

But to those yang tak mampu, benda macam ni akan jadik bahan umpatan.
'Hek elehhhh, beli Coach pun nak kecoh. Padahal beli yang paling murah'.
'Eleh, beli time sale boleh laaaa'.

Itu satu.

Satu hal lagi ada juga jenis manusia yang dia mampu beli, tapi dia tak suka orang lain pun mampu sama. Ni pun satu penyakit gak.

'Elehhh, aku pun dah pi Europe. Tak kecoh pun macam dia'.

Saper suruh kau tak kecohhhhhhhhhhhhh??


Contoh paling ketara time aku jual rumah dulu.
Padahal aku tepek gamba rumah aku sebab nak jual.
Ada pulak musibat mana ntah cakap (obviously komen ni aku cantas) aku nak menunjuk rumah aku kat semua orang.

Kalau aku cakap bodoh kang, marah.
Tapi tu la hakikatnya, memang bodoh.
Kalau aku tak TAYANG rumah aku, camne orang nak beli?

That's the reason kenapa aku tak berminat nak cerita pasal berapa ramai kuar masuk blog ni sehari, berapa nilai cheque Nuffnang aku, bla bla bla. Benda-benda ni untuk certain orang sangat sensitif. Kita kena faham tak semua orang suka kita. Tak semua orang happy tengok kita berjaya. Tak semua orang seronok bila kita ada apa yang diorang takde. Walaupun apa yang kita ada tu tak sehebat mana, tapi percayalah, tak semua orang boleh terma kelebihan yang ada pada kau. So atas sebab tu, aku tak berminat nak cerita pasal Nuffnang, pasal hit, pasal follower, pasal berapa ramai orang komen kat entry-entry aku.

Tapi untuk menjawab soalan : Yes, sejak aku register Nuffnang Oct 2009, aku dah cashout kan 2 cheque. Follower aku tak ramai, so takyah susah-susah nak bajet berapa nilai aku dapat. Boleh la takat nak belanja 3-4 orang tengok Adnan Sempit.


By the way, ada sesaper tak dapat call yang sama? Kita jumpa kat sana ye, sebab aku datang sorang. Takde geng la..


Ok, aku nak siap-siap. Adnan Sempit dah tunggu kat Bukit Tinggi.
Apekah tema yang sesuai untuk masuk panggung malam ni?
Pakai helmet kah?


posted by green apple @ 7:16 PM  
Newer›  ‹Older

MY FACEBOOK
INSTAGRAM : MY LABEL
Instagram
ADS
LET'S READ
MY PROFILE

Name: green apple
Home: Putra Heights, Subang Jaya, Selangor, Malaysia
About Me: I AM WHAT I AM.
See my complete profile
COUNTER
 
MY PREVIOUS POST
Archives
MY TRAVEL DIARIES
MY READING
TEMPLATE by

Free Blogger Templates

BLOGGER